12 mai 2024
Home / Actualitate / Pesta porcină africană a redus cu 90% efectivele de porci mistreţi

Pesta porcină africană a redus cu 90% efectivele de porci mistreţi

Pesta porcină africană a redus semnificativ efectivele de porci mistreţi, atrag atenţia autorităţile. Potrivit specialiștilor, în special în zona de deal şi câmpie, efectivele de porc mistreţ s-au redus cu până la 90 la sută.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor spune că amploarea răspândirii pestei porcine se datorează migraţiei mistreţilor dintr-un fond forestier în altul, aceştia putând să se deplaseze pe distanțe de până la 100 de kilometri.

Specialiştii DSVSA afirmă că mistreţii sunt vectorii principali ai îmbolnăvirilor cu pestă porcină africană în ferme sau gospodării, şi de aceea se impune respectarea cu stricteţe, de către vânători, a măsurilor de biosecuritate, astfel încât să nu aducă virusul în aşezările umane.

Mistretul este unul dintre cele mai raspandite mamifere salbatice de pe teritoriul Romaniei. Mistretul este un animal de talie mare, cu greutatea corporala cuprinsa intre 100-250 kg la vieri si intre 50-175 kg la scroafe.

Mistretul nu poate fi confundat cu nici un alt animal salbatic din Romania. Culoarea adultilor este in general neagra sau sura; unele exemplare sunt cafenii sau usor roscate, dar acest fapt se datoreaza, cel mai adesea compozitiei solului in care se tavalesc.

Auzul mistretului este destul de slab in comparatie cu alte mamifere salbatice. Mirosul in schimb, este cel mai bine dezvoltat simt al mistretului, ajutandu-l atat la recunoasterea celorlalti mistreti cat si a pericolelor.

Conform evaluarilor, Romania detine un numar de circa 62.000 de exemplare de mistreti.  Mistretul este omnivor, consuma cu mare placere ghinda si jirul, sau in lipsa acestora,  consuma plante agricole cauzand pagube insemnate. Hrana de origine animala consta in rozatoare, soareci, insecte, pui de alte animale care nu se pot apara, etc.

Dusmanii lui naturali, cei mai importanti sunt ursii, lupii si rasii. Lupii ii ucid mai cu sema iarna, cand sunt mai vulnerabili si se misca greu prin zapada.

Trofeul conventional al mistretului il constituie coltii din ambele maxilare (coltii arma si ascutitorii), iar trofeele neconventionale sunt coltii scroafei, blana – preparata covor ori smocul de par din coama ce se poarta la palarie.

Recordul national al Romaniei la coltii de mistret este de 144,00 puncte C.I.C. si a fost recoltat in anul 1978 pe terenul de vanatoare Ciornuleasa din judetul Calarasi.

Acord privind încetarea protestelor fermierilor și transportatorilor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și reprezentanții fermierilor și transportatorilor au semnat astăzi, la Palatul Victoria, un …