2 octombrie 2022
Home / Investiţii / Un student piteştean a inventat sera inteligentă, care te anunţă prin telefon despre shimbările din interior

Un student piteştean a inventat sera inteligentă, care te anunţă prin telefon despre shimbările din interior

Innovation Labs, programul de mentorat şi dezvoltare pentru tinerii pasionați de tehnologii creative și antreprenoriat a avut peste 200 de participanți la Hackathon-ul desfășurat la începutul lunii martie la Politehnica din Bucureşti.
Printre cei care au participat la Hackathon-ul din București s-a aflat şi Vlad Florea, un tînăr piteştean cu potenţial, care a concurat la secţiunea Agricultură cu un proiect  inovator, care ar putea avea o mare aplicabilitate în practică. El a reușit, împreună cu echipa sa, formată din cinci persoane, să se califice în faza următoare cu proiectul unei sere inteligente, care te anunță prin telefon de schimbările din interior și permite realizarea de schimbări ale setărilor de la distanță.

sere-inteligente

Sistemul propus de tineri creează sere inteligente şi bine informate, care, cu ajutorul unor senzori, detectează condiţiile de mediu şi controlează automat parametrii. „Există un modul de senzori care prelevă date din sol, aer, temperatura şi umiditatea, ph şi electroconductivitatea solului, nivelul de CO2 din aer. Senzori transmit datele către telefonul mobil printr-un wireless (denumit LoRa ). Datele primite se urcă în cloud, de unde sunt luate şi procesate de un server, iar apoi sunt afişate pe un smartphone sau pe un calculator de control al serei. După acest proces, în funcţie de datele primite, fermierul poate deschide sau închide obloanele de aerisire, iriga sau nu, adăuga diverşi nutrienţi în apa de irigat sau adaugă CO2 în seră“, explică Vlad modul de funcţionare.
Prototipul pare a fi cu atât mai viabil cu cât costul său este unul modic: doar 3500 de euro! „Un cost estimativ ar fi undeva la 100-200 de dolari per modul, plus 3.000 dolari pentru gateway-ul LoRa. Soluţia este mult mai ieftină ca cea a concurenţilor de pe piaţă. Ai nevoie în jur de 3 module de senzori la un hectar de seră şi un gateway la 15 km pătraţi. Ar mai fi un cost de mentenanţă lunară, undeva sub 10 euro. Ideea este că prin acest sistem scădem costurile cu până la 70% şi creştem eficienţa cu până la 200%“, a mai spus Vlad.

Pe 24 mai 2016, la Demo Day, echipele finaliste își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie premiate și să beneficieze de sprijinul Innovation Labs și după încheierea programului.
Membrii echipei GreenLeaf: Vlad Florea (Business Manager); Iulia Florea (Software Developer); Cristian Pătru (Hardware Developer); Denis Ilie Ablachim – (Data Analisys); Paul German (Web Builder).

Accesare de fonduri. Statul oferă 50 de milioane de euro pentru plantaţii forestiere

În perioada 21 august – 06 octombrie 2017 se va desfășura cea de a doua …