28 septembrie 2023
Home / Actualitate / STIAŢI CĂ: Scrumbia de Dunăre este peştele cel mai bogat în grăsimi din lume, la nivelul ei de mărime

STIAŢI CĂ: Scrumbia de Dunăre este peştele cel mai bogat în grăsimi din lume, la nivelul ei de mărime

Scrumbia este un pește migrator răspândită în Marea Neagră. Apare mereu în bancuri mari în zonele litoralului românesc. De asemenea, populează și apele lacurilor Sinoe și Razelm. În perioada de reproducere în lunile aprilie – mai, timp de o lună și jumătate maxim două, obișnuiește să migreze în apele Dunării.

Secretul acestui miraculos pește, scrumbia de Dunăre, constă în schimbarea metabolismului din momentul intrării în Dunăre (de la apă sărată la apă dulce) pentru reproducție și până la revenirea ei în Marea Neagră. Grăsimea scrumbiei de Dunăre este formată din acizi graşi polinesaturaţi care înlesnesc curăţarea vaselor de sânge reuşind aproape integral eliminarea grăsimilor care se depun pe pereţii lor după mâcarea de zi cu zi. Astfel se întâmplă fenomenul prin care în loc să se depună grăsimile pe pereţii vaselor de sânge, acestea sunt curăţate de aceste grăsimi.

Începând din luna februarie, scrumbiile din vestul Mării Negre se adună în faţa gurilor Dunării. Migraţia începe în momentul în care temperatura apei este între 3oC şi 7,5oC, atinge maximum în aprilie şi mai când apa ajunge între 9oC şi 17oC şi se termină în iunie-iulie când apa ajunge între 22oC şi 26oC.

Ministerul Agriculturii: Controale la comercianţii de legume şi fructe

Ministerul Agriculturii desfășoară acțiuni de control cu caracter permanent, în baza legislației specifice din domeniul …