28 septembrie 2023
Home / Investiţii / Sprijin financiar de un milion de lei pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa

Sprijin financiar de un milion de lei pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa

Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa vor beneficia în 2023 de un sprijin financiar de un milion de lei, printr-o schemă de ajutor de minimis derulată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit unui proiect publicat pe site-ul instituţiei.

Concret, valoarea ajutorului de minimis este de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiţia comercializării a minimum 4 purcei/cap de scroafă/an, la o greutate de minimum 8 kg/cap şi menţinerii numărului de scroafe cu care s-a înscris în Program cel puţin până la data de 15 decembrie 2023, inclusiv.

Cea mai sănătoasă slănină

Produsul cel mai căutat este slănina de Mangalița, care se prepară cu sare și la care se adaugă frunze de rozmarin, piper și alte condimente. Această slănină are colesterol pozitiv – conține până la 70% acizi grași nesaturați care se găsesc și în grăsimea de pește somon, în uleiul de măsline, laptele matern și în sâmburele de strugure. În ultima perioadă, medici și nutriționiștii recomandă consumul de grăsime de Mangalița în cantități rezonabile.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa” pentru anul 2023 se află în DEZBATERE PUBLICĂ pe site-ul MADR https://www.madr.ro/…/7981-proiect-hg-bazna-si-sau…

Vin banii pentru motorină utilizată în agricultură în primul trimestru din 2023

Aproape 90 de milioane de lei vor intra în conturile a peste 10.700 de beneficiari …