1 decembrie 2021
Home / Actualitate / Reguli noi pentru creşterea porcilor. Nu mai pot fi hrăniţi cu resturi alimentare. Amenzi de până la 8.000 lei

Reguli noi pentru creşterea porcilor. Nu mai pot fi hrăniţi cu resturi alimentare. Amenzi de până la 8.000 lei

Pesta porcină schimbă regulile după care românii pot crește porci în gospodării, pentru consumul propriu. Autoritatea Sanitar – Veterinară a lansat un proiect de ordonanță de urgență care prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru cei care nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă restricțiile impuse de autorități.

Printre altele, în document scrie că porcii nu trebuie hrăniți cu resturi alimentare, iar la intrarea în adăposturile animalelor trebuie să existe locuri în care încălțămintea gospodarului să fie dezinfectată.

„Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%”, a explicat Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, potrivit digi24.

În același timp, românii vor fi nevoiți să își înregistreze animalele în baza națională de date. De asemenea, nu se vor mai putea comercializa porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie, așa cum au vacile sau ovinele spre exemplu de ani de zile.

APIA: Se depun cereri de acordare a ajutorului de minimis pentru compensarea pierderilor din apicultură

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează apicultorii că în perioada 19 – …