30 mai 2024
Home / Actualitate / Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 18-24 noiembrie: vreme mai caldă decât în mod normal şi ploi locale

Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 18-24 noiembrie: vreme mai caldă decât în mod normal şi ploi locale

Meteorologii anunță pentru intervalul 18-42 noiembrie o vreme mai caldă decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.
Vremea caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată,  devenind normaă sub aspect termic, în cea mai mare parte a țării.

Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 5…16°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, în aproape toată țara.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 9…21°C, în cea mai mare parte a ţării;
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -2…12°C, în majoritatea zonelor de cultură;
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 5…15°C, limite optime parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată;

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.

Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și local puternică) se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, estul Munteniei, sudvestul Transilvaniei, nord-estul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul menţinerii temperaturilor maxime ridicate din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă se vor desfăşura în general normal în aproape toată ţara, iar pe terenurile agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi mai intense, starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie.

Culturile de orz şi grâu de toamnă, în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată se vor afla în fazele de germinare, răsărire şi apariţie a frunzei a treia (30-100%), cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în perioada optimă aflate în faza de înfrăţire (10-70%).

Rapiţa îşi va continua în bune condiţii dezvoltarea aparatului foliar (6-14 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol, iar la culturile înfiinţate tardiv se va înregistra răsărirea (50-100%).

La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor înregistra maturarea lemnului/cordelor, îngălbenirea şi căderea frunzelor, acestea fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare. Totodată, izolat se va putea semnala faza de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor.

Condiţiile agrometeorologice menţionate vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări, etc), la scara întregii ţări.

Recomandările specialiștilor:

-Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi continuarea arăturilor adânci de toamnă;
-Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
-Aplicarea tratamentelor fito-sanitare şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

SURSA: meteoromania.ro.

Acord privind încetarea protestelor fermierilor și transportatorilor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și reprezentanții fermierilor și transportatorilor au semnat astăzi, la Palatul Victoria, un …