3 iunie 2023
Home / Pomicultură / Producţie record de gutui anul acesta în Argeş! În jur de 5 tone la o suprafaţă de 6.000 de mp

Producţie record de gutui anul acesta în Argeş! În jur de 5 tone la o suprafaţă de 6.000 de mp

Familia Badea din comuna Bogaţi se ocupă de câţiva ani de pomicultură. Deși nu sunt specializați în acest domeniu, cei doi tineri, Dan și Emilia Badea au renunțat la joburile lor și s-au hotărât să cultive diverse specii de pomi fructiferi în comuna natală. Fructele sunt o pasiune pentru cei doi aşa că din gospodăria lor nu lipsesc prunii, perii, piersicii, caişii şi vişinii şi pe o suprafaţă mult mai mare decât restul, o frumoasă plantaţie de gutui care se întinde pe o suprafaţă de 6.000 mp. Anul acesta, producţia este una record pentru pomicultorii argeşeni, de 5 tone de fructe.

gutui2

Înfiinţată în urmă cu 8 ani, plantaţia de gutui din comuna Bogaţi este din ce în ce mai productivă. „Producția a început în urmă cu patru ani, când am recoltat 2,5 tone de fructe. Anul trecut, deoarece vreme nu a fost tocmai prielnică, am recoltat 3,5 tone de fructe. Anul acesta, producţia va fi una mult mai mare. Am recoltat deja 1,5 tone şi nu este nici jumătate din producţie culeasă. Cred că vom ajunge undeva pe la 5 tone de fructe. Producţie avem, problema este că nu avem unde să le vindem. Este foarte greu. Am vândut în mai multe angrouri, însă preţul cu care ne vindem fructele este foarte mic: 2,5 lei kilogramul, la jumătate faţă de preţul pieţei. Nu există piaţă de desfacere pentru noi, producătorii. Ne chinuim să ne vindem fructele noastre româneşti, iar în schimb, în supermarketuri găsim la vânzare fructe din export. Eu și cu soția mea ne ocupăm atât de îngrijirea plantației de gutui, cât și de recoltarea și vânzarea fructelor. Este ca o afacere de familie. Avem propriile utilaje: tractor, plumb, disc, pompă de stropit. Fructele sunt naturale, fără niciun îngrășământ artificial. Gutuii necesită o îngrijire aparte. Deși nu sunt specialist în domeniu am învățat din diverse cărți despre acești pomi fructiferi și despre atenția de care au nevoie. Boala cea mai des întâlnită la acești pomi fructiferi este focul bacterian care atacă frunzele și apoi fructele. De asemenea, au nevoie de multiple lucrări, precum: frezat, săpat, stropit, dar și ajutați cu un îngrășământ natural, iar aici noi folosim gunoiul de grajd, în special cel de oaie”, ne-a povestit pomicultorul argeșean.

20,33 de milioane de euro, finanțarea acordată prin AFIR pentru realizarea investițiilor în propriile exploatații pomicole

Rapoartele de selecție a cererilor de finanțare depuse în perioada 11 noiembrie – 12 decembrie …