18 august 2022
Home / Actualitate / Porumbul… acum 8000 de ani!

Porumbul… acum 8000 de ani!

Înainte de a fi o „pădure virgină”, pădurea amazoniană este centrul de origine cel mai ancestral pentru multe plante utilizate și astăzi în alimentația umană. Popoarele precolumbiene cultivau deja manioc, dovleci și în special PORUMB acum peste 8000 de ani.

La nivel Mondial: Presiune descendentă puternică
Între 17/06 și 24/06, prețul de livrare pentru luna iulie de la Chicago a pierdut 13 $/t, ajungând la 295 $/t.
Săptămâna a fost marcată de o mare volatilitate a prețurilor și de o puternică presiune descendentă legată de activitatea fondurilor necomerciale. Acestea vând și scot profiturile în contextul în care operatorii se tem de o recesiune economică la nivel mondial și în special în Statele Unite. Această instabilitate afectează majoritatea piețelor de mărfuri, inclusiv pe cea a porumbului. Este de așteptat ca volatilitatea să continue în următoarele săptămâni, din cauza atenției acordate acestor factori macroeconomici, dar și din cauza situației porumbului din SUA.
Raportul USDA privind suprafețele cultivate din 30/06 va fi urmărit cu atenție. La 36,38 Mha, analiștii se așteaptă ca suprafața însămânțată în 2022 să fie cu 364 Kha mai mare decât primele estimări. În plus, porumbul american va intra în perioada de înflorire, o fază critică pentru dezvoltarea producției. Această perioadă este în mod tradițional volatilă, prețurile americane reacționând puternic la evenimentele meteorologice.
Regularitatea precipitațiilor din Corn Belt în luna iulie va fi urmărită cu atenție de către operatori, în condițiile în care luna iunie a fost relativ uscată. Pe 19/06, 70% din porumb se afla în condiții „bune până la excelente”, cu 2 puncte mai puțin decât pe 12/06. Săptămâna se anunță relativ uscată în Corn Belt.
În timp ce contextul economic global exercită presiuni asupra prețurilor porumbului, elementele fundamentale pledează pentru prețuri ridicate, în condițiile unui bilanț global tensionat. În raportul său din iunie, International Grains Council notează că, pentru anul agricol 2022/23 și la nivel mondial, producția este în creștere cu 6 Mt (1190 Mt), cererea este în creștere cu 4 Mt (1204 Mt), a doua cea mai mare din istorie, iar stocurile sunt în creștere cu 2 Mt (271 Mt), cu 8% sub nivelurile din ultimii ani.
În America de Sud, presiunea recoltei împinge, de asemenea, în jos prețurile FOB.
EUROPA: Înspre o criză energetică?  
Discuțiile diplomatice privind exporturile ucrainene continuă fără succes, în condițiile în care bombardamentele rusești au distrus săptămâna trecută terminalele portuare Viterra și Bunge din Mikolayiv.
Ucraina și Republica Moldova, ambele exportatoare de porumb către UE, au primit oficial statutul de candidate la aderarea la UE.
UE s-ar putea confrunta cu o criză energetică la sfârșitul anului din cauza stocurilor scăzute de gaze și a costului alternativelor. Aprovizionarea insuficientă și/sau prețurile prohibitive ar putea duce la o criză economică majoră. Germania face deja apel la cetățenii și întreprinderile sale să își limiteze cât mai mult posibil consumul de energie.

Continuă plățile pentru beneficiarii Programului Tomata

MADR a primit de la alte 10 județe deconturi în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii …