30 noiembrie 2022
Home / Actualitate / Planul PNL pentru infrastructura din mediul rural: fose septice în loc de reţele de canalizare

Planul PNL pentru infrastructura din mediul rural: fose septice în loc de reţele de canalizare

Guvernarea PNL intenționează să nu mai finanțeze construirea de canalizări în localitățile din mediul rural și să introducă o altă metodă prin care ar putea deservi 20, până la 30 de familii simultan, mai exact construirea de fose septice comune. Justificarea ar fi costul mai redus atât pentru autorităţi cât şi pentru beneficiari. În acest sens ar urma ca programul de construire de rețele de canalizare în mediul rural să fie modificat.

Informaţia a fost făcută publică luni de către deputatul PNL Florin Roman, după ce subiectul a fost discutat în întâlnirea parlamentarilor PNL cu ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan.

”În mediul rural tot mai puțină lume se racordează la rețeaua de canalizare din cauza prețurilor mari la branșamente. Există o discuție la nivelul PNL pentru o subdiviziune pe fose septice a programului de introducere a canalizării. În zonele rurale unde populația scade, prețul foselor e mult mai rezonabil. Gândiți-vă că o canalizare costă circa 15-20 miliarde lei vechi, gradul de branșare la rețea e între 30-40% la canalizare, pentru că oamenii refuză din cauza costurilor”, a spus deputatul PNL, Florin Roman.

Potrivit ideii discutate, aceste fose ar urma să fie amenjate mai ales în zonele de munte, costul fiind de aproximativ 50.000 de euro.

La rândul său, ministrul dezvoltării, Ion Ștefan, a făcut câteva mențiuni legate de programul de dezvoltare rurală: ”Mâine vom construi acum. Ceea ce am putea putea face mâine facem astăzi. Construim acum mâine. Nu mai așteptăm ani pentru a finanța aceste proiecte în exercițiul financiar 2021-2027. Vom finanța aceste proiecte din lista de rezerve acum. Când vorbim despre toaletele din curtea școlii într-adevăr suntem într-o direcție corectă și bună. Am avut discuţii cu Ministerul Educaţiei, cu doamna Raluca Turcan. Vom finaliza acest proces de a construi toalete pentru elevi să nu mai fim nevoiţi să mergem iarna în curte. (…) Eu cred că peste 80% din şcolile din România, care au avut această problemă, peste 1.000 de unităţi şcolare, această problemă va fi finalizată în acest an”.

Guvernul a decis azi: Peste 365 milioane de lei pentru fermierii afectați de seceta pedologică din toamna lui 2021

În Ședința Guvernului din 17 noiembrie 2022 a fost aprobată o Ordonanță de urgență pentru …