21 aprilie 2024
Home / Actualitate / Pesta porcină africană lovește și cea de-a treia fermă DanBred. Încă 42.00 de porci vor fi uciși

Pesta porcină africană lovește și cea de-a treia fermă DanBred. Încă 42.00 de porci vor fi uciși

Miercuri, 19 februarie, a fost convocat de urgență Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării pestei porcine africane la porcii domesticii din exploatația comercială S.C. DANBRED ARGEȘ S.R.L. – fermă de reproducție-creștere, cu un efectiv de 42.090 capete, din comuna argeșeană Slobozia. Este vorba despre a treia exploatație comercială a acestei societăți.

Reamintim că în lunile octombrie și noiembrie 2019 și celelalte două ferme DanBred au fost afectate de pestă porcină africană. Atunci au fost sacrificați neutralizați prin îngropare 20.000 de porci, respectiv 9.000.

În județul Argeș în prezent, sunt confirmate și active următoarele focare și cazuri de pestă porcină africană :
– un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie nonprofesională din localitatea Voroveni, comuna Davidești, care în prezent este activ;
– trei focare de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale din localitatea Slobozia, care în prezent sunt 14 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fondurile de vânătoare: F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș, Complexul de Vânătoare Mistrețul Sălătrucu, F.V. 26 Rădești, F.V. 46 Mozacu – Complex, F.V. 42 Vlăscuța, F.V. 27 Micești, F.V. 10 Mălureni, F.V. 35 Râncăciov, F.V. 44 Furduești, care în prezent sunt active.

”Vă reamintim că, pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Romaniei, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș este în stare de alertă maximă. De reţinut: Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, astfel încât să preîntâmpinăm răspâdirea bolii!”, transmite DSVSA Argeș.

Acord privind încetarea protestelor fermierilor și transportatorilor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și reprezentanții fermierilor și transportatorilor au semnat astăzi, la Palatul Victoria, un …