30 ianuarie 2023
Home / Afaceri de familie / O pasiune transformată într-un brand: „Albina Lucrătoare”. La doar 32 de ani, printre cei mai mari apicultori din Argeş!

O pasiune transformată într-un brand: „Albina Lucrătoare”. La doar 32 de ani, printre cei mai mari apicultori din Argeş!

Deşi este de meserie inginer auto, Adrian Ivaşcu, a reuşit să ducă mai departe o tradiţie de familie, veche de peste 300 de ani: apicultura. Tânărul argeşean, în vârstă de 32 de ani, a pus în practică tot ce a învăţăt de la bunicul său, acum în vârstă de 82 de ani, şi a reuşit să deschidă la Coşeşti propria fermă apicolă, „Albina Lucrătoare”. Cu peste 300 de familii de albine, apicultorul realizează în prezent şase sortimente de miere, ajungând la peste 10 tone de miere în acest an. Deşi, probabil, la prima vedere am crede că afacerea este una foarte profitabilă, după cum ne-a povestit chiar apicultorul argeşean, tot profitul a fost investit în modernizarea fermei şi crearea celor mai igienice condiţii pentru laboratorul de preparare a produselor apicole.
„Primii mei stupi i-am avut la 17 ani, când abia intrasem la liceu. Am început cu 30 de familii de albine, iar după un an, am reuşit să aproape să triplez numărul acestora, ajungând la 80 de familii de albine. Deşi sunt de profesie inginer auto, şi nu are nicio legătură meseria mea cu această pasiune, mi-a plăcut dintotdeauna apicultura. Am lucrat în profesie câţiva ani, însă, apoi, am decis să mă dedic în totalitate creşterii albinelor. În prezent, deţin peste 300 de familii de albine”, ne-a declarat Adrian Ivaşcu. Pentru ca albinele să culeagă cel mai bun nectar, apicultorul argeşean merge în fiecare an în pastorală, de la începutul primăverii până la începutul toamnei, în Teleorman, Constanţa, Călăraşi. În acest an, apicultorul a obţinut o producţie de miere de circa 40 – 50 de kg pe familia de albine, cele mai bune culesuri fiind înregistrate la salcâm şi rapiţă.
„Am avut un an bun la salcâm şi rapiţă, unde am obţinut aproape 40 – 50 de kg pe familia de albine. La floarea-soarelui, producţia a fost foarte mică”, ne-a mai declarat acesta.

Produsele apicole sunt procesate şi ambalate mecanizat într-un laborator, în condiţii de igienă foarte ridicate

Pe lângă mierea de rapiţă, de salcâm, polifloră, de floarea-soarelui, apicultorul argeşean comercializează şi miere de mană de stejar sau de brad, produs extrem de rar şi foarte sănătos, dar şi propolis şi diverse preparate terapeutice din lăptişor de matcă. Cel mai ieftin produs comercializat este mierea polifloră – 20 de lei kg, iar cel mai scump sortiment este mierea de mană – 35 de lei kg. „Pe lângă investiţiile cu transportul, achiziţionarea unui camion, a unui încărcător pentru stupi, am investit foarte mult şi într-un laborator unde procesăm şi ambalăm produsele apicole în condiţii de igiena foarte ridicate. Avem utilaje prin intermediul cărora ambalăm mierea mecanizat, nu cu lingura sau polonicul. De asemenea, mai avem o cameră cu ajutorul căreia aducem mierea la o temperatura de 45 de grade, pentru a o lichefia. Nu o punem pe aragaz sau alte lucruri. Mulţi clienţi se uită doar la preţ. Ar trebui însă să fie atenţi şi la alte lucruri, la calitatea mierii, să poată să facă o diferenţă între un produs bun şi unul prost”, mai precizează apicultorul. Cum doar din comercializarea mierii nu se poate obţine un profit prea bun, apicultorul argeşean mai vinde şi familii de albine, matci, dar şi cutii cu rame pe care le produce în atelierul său de tâmplărie.

Angajamentele asumate de către industria de protecție a plantelor, în cadrul Pactului Verde European (Green Deal)

Angajamentele asumate de către industria de protecție a plantelor, în cadrul Pactului Verde European (Green …