22 martie 2023
Home / Actualitate / Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit cu fermierii argeşeni

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit cu fermierii argeşeni

Conferința cu titlul „Planul Național Strategic 2023-2027”, prezidată de către ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni, a fost dedicată prezentării oportunităților de finanțare din Planul Național Strategic, precum și a mecanismelor de sprijin disponibile în perioada 2023-2027.

Ministrul Daea a făcut precizări privind noul concept al Planului Național Strategic, trecând în revistă toate etapele parcurse pentru elaborarea și aprobarea sa, principiile și partea descriptivă a PNS. Astfel, a vorbit despre liniile directoare care guvernează PNS, acest document programatic care așează obiectivele și drumul ce trebuie parcurs în următorii 5 ani, precum și despre elementele privind flexibilitatea și mutarea accentului de la conformitate la performanță.

“Acești bani din cei doi piloni – 15,8 miliarde euro – plățile directe si intervențiile de dezvoltare rurală – vizează o consistență mai puternică pe componenta de mediu. Avem patru sertare de interes major – investiții în producția vegetală (inclusiv perdele de protecție) și zootehnie (peste 907 milioane euro), irigații zonale și locale (peste 500 milioane euro), măsurile dedicate tinerilor fermieri (peste 420 milioane euro) și investițiile pentru procesare și depozitare (peste 375 milioane euro)”, a explicat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Evenimentul a fost organizat sâmbătă, 25 februarie, de MADR, prin RNDR, în parteneriat cu Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni.

La finalul Conferinței, ministrul Petre DAEA a vizitat împreună cu Mihail COMAN, directorul general al ICDP Mărăcineni, câmpurile experimentale cu cireși, arbuști de afine și căpșuni ale Institutului, ocazie cu care a aflat de la cercetătorii prezenți tehnologiile pe care le aplică pentru producerea materialului săditor pomicol.

32,8 grade Celsius, cea mai mare temperatură din România în luna martie

Prima lună calendaristică de primăvară este caracterizată, în general, printr-o vreme deosebit de schimbătoare, zilele …