29 martie 2024
Home / Știri / Legea irigaţiilor a fost adoptată. În următorii 5 ani, Guvernul va investi 1 MILIARD de euro în reabilitarea infrastructurii principale

Legea irigaţiilor a fost adoptată. În următorii 5 ani, Guvernul va investi 1 MILIARD de euro în reabilitarea infrastructurii principale

Deşi la începutul lunii octombrie Legea irigaţiilor nu a reuşit să treacă de votul Parlamentului, din cauza votului negativ al PNL, pe 13 octombrie, la presiunea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, proiectul a fost repus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. De această dată, actul normativ a trecut, cu 307 voturi pentru și doar unul împotrivă. Aşa – numita Lege a irigațiilor permite demararea proiectului de reabilitare a sistemului național de irigații şi investirea a 1 MILIARD de euro pentru reabilitarea infrastructurii principale.

„La nivelul județului Argeș, se puteau iriga aproape 25.000 de hectare”

Prezent la Piteşti într-o conferinţă de presă, ministrul Daniel Constantin a explicat faptul că printre judeţele unde la această oră nu se mai irigă, din păcate, niciun hectar de teren, deşi ar fi necesar, se află şi Argeşul.

„Mi s-a certificat încă o dată că este nevoie de o lege prin care să se poată investi, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, o sumă importantă pentru sistemul de irigații național. Este un proiect care abia începe în 2016 și ar trebui finalizat în 2020. În următorii cinci ani ar urma să fie investit un miliard de euro în infrastructura principală, la această investiție urmând să se adauge fonduri europene. La nivelul județului Argeș, se puteau iriga aproape 25.000 de hectare. Astăzi, niciunul. M-am angajat să ajut un proiect prin care putem iriga 4.000 de hectare. La Topoloveni există o asociație de udători care are un proiect prin care pot iriga 6.000 de hectare”, a declarat Daniel Constantin. În Argeș sunt deja constituite patru asociații de udători, care ar putea fi printre primele beneficiare ale investiţiilor promise.

Primii bani vor fi alocaţi la începutul lui 2016, an pentru care sunt prevăzute 145 de milioane de euro de la bugetul de stat urmând ca apoi, suma să crească anual cu 17%, încât să se atingă plafonul adoptat. Sumele neutilizate până la finele anului se reportează pe anul următor.

Vor fi introduse abonamente pentru irigaţii

Potrivit legii, organizațiile de udători pot prelua în proprietate sistemele secundare de irigații, în baza unui contract cu clauze rezolutorii. Acestea se referă mai ales la modernizările și investițiile pe care fermierii și le asumă că le vor realiza, în special cu fonduri europene nerambursabile.

Dacă nu se respectă condițiile rezolutorii, atunci contractul e reziliat și sistemele de irigații sunt trecute înapoi în proprietatea publică. Nerespectarea contractului prevede și intrarea în insolvență a organizației. Trecerea în proprietate se va face pentru fiecare organizație, pe baza cererii, prin Hotărâre de Guvern, ca fiecare solicitare să fie atent analizată. Respectarea condițiilor rezolutorii va fi verificată periodic.

Fermierii vor încheia contracte multianuale pentru a beneficia și folosi sistemele de irigații cu preț preferențial, de abonați. Aceste contracte se încheie pe cel puțin 5 ani. Fermierii mici pot încheia contracte sezoniere, plătind însă alt preț la apă, dar li se va permite și lor să folosească sistemul de irigații.

Va fi introdus abonamentul de irigații și desecare, iar banii vor fi folosiţi pentru întreținerea, modernizarea şi paza sistemelor de irigat. Federațiile care au preluat infrastructura vor încasa abonamentul și vor trebui să justifice cum cheltuiesc banii. Cuantumul abonamentului va fi public, va fi afișat în Monitorul Oficial și va trebui fixat până la 30 decembrie. Banii colectați care nu se folosesc se reportează pe anul următor.

 

 

 

 

 

 

 

Supravegherea video a transporturilor de lemn va fi extinsă în Argeș

Proiect privind supravegherea video a drumurilor forestiere a fost pus în consultare publică. ”Supravegherea video …