28 septembrie 2023
Home / Pomicultură / Începe cel mai mare proiect pentru creșterea suprafeței de pădure, realizat vreodată în România. 730 milioane euro pentru 56.000 de hectare

Începe cel mai mare proiect pentru creșterea suprafeței de pădure, realizat vreodată în România. 730 milioane euro pentru 56.000 de hectare

Ministrul Barna Tánczos a semnat primul contract de finanțare aferent Campaniei Naționale de Împăduriri 2022-2026, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Este vorba despre un buget în valoare de 6 milioane lei, pentru înființarea unei suprafețe de pădure de 82,3 hectare. Pe această suprafață vor fi plantați puieți forestieri de salcâm și stejar, începând chiar din această primăvară.

Pe lângă finanțarea pentru plantația porpiu-zisă, acoperită integral din fondurile PNRR, beneficiarul va primi suplimentrar, pentru o perioadă de 20 de ani, prima de sechestrare de carbon în valoare de 456 euro/an/ha.

”Semnarea acestui prim contract reprezintă un moment simbolic pentru noi, deoarece marchează practic începutul celui mai ambițios proiect pentru creșterea suprafeței de pădure, realizat vreodată în România. Avem deja în analiză solicitări pentru câteva mii de hectare, iar numărul doritorilor crește în fiecare zi. Sunt optimist că ne vom atinge obiectivele și că, la sfârșitul anului 2026, România va beneficia de 56.000 de hectare de pădure nouă. Acțiunile de împădurire pot începe imediat după semnarea contractelor, așa că ne vedem la plantare”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Măsura din PNRR – Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri – are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice, cel puţin 90 de pepiniere operaţionale noi şi renovate, precum şi suprafeţe noi de păduri urbane.

În vederea implementării cât mai eficiente a schemei, a fost creată aplicația informatică „Program de gestionare a împăduriri PNRR”, care poate fi accesată de toți cei interesați consultând adresa https://impaduriripnrr.mmap.ro.

Detalii suplimentare referitoare la ghid anexe şi condițiile de aplicare: https://pnrr.mmap.ro/ghiduri-paduri-si-protectia…/

 

20,33 de milioane de euro, finanțarea acordată prin AFIR pentru realizarea investițiilor în propriile exploatații pomicole

Rapoartele de selecție a cererilor de finanțare depuse în perioada 11 noiembrie – 12 decembrie …