22 martie 2023
Home / Știri / Experiment inedit al unui fermier: roșia care produce şi cartofi

Experiment inedit al unui fermier: roșia care produce şi cartofi

Valentin Cucu, un cunoscut legumicultor, a depășit performanța cercetătorilor britanici care au avut nevoie de 15 ani pentru a pune la punct tehnologia de cultivare a roșiei-cartof. O ştire de pe Agrointeligenţa i-a atras atenția lui Valentin Cucu din comuna Bălțătești, județul Neamț. Era vorba despre planta creată de cercetătorii britanici să producă roșii și cartofi în același timp, descoperire care l-a pus pe gânduri pe micul fermier pasionat de soiuri inedite de tomate.
N-a avut somn și nu și-a putut lua gândul de la invenția britanică, așa că în mai puțin de două săptămâni a dat de cap tehnologiei: a reușit să-și facă propria variantă românească de roșie-cartof.
“M-am gândit la mai multe variante până când am realizat că, pentru a avea în pământ cartofi și la suprafață roșii, trebuie să faci altoire. Am văzut pe internet câteva persoane care încercau să vândă semințe de roșii cartof. Din experiență vă spun că acest lucru nu e posibil”, a declarat pentru Agrointeligența Valentin Cucu. Legumicultorul deține o grădină de 1.000 mp cu peste 100 de soiuri de legume, din care mai mult de 70 sunt soiuri de roșii atât românești, cât și europene.

rosii3

Altoire între un cartof productiv și roșiile cherry

Fiind un pasionat al culturilor mai puțin obișnuite, legumicultorul nemțean a explicat care este secretul plantei care produce două legume diferite.
“Este vorba de o altoire simplă, care se face în V. Nu implică vreo tehnologie ieșită din comun! Orice om care se pricepe o poate face. Pentru reușita culturii ai nevoie de un cartof productiv și o roșie care face fructe de mărime mică spre medie. Pentru partea superioară, merg foarte bine roșiile cherry. Este importantă alegerea soiului, atât pentru cartof, cât și pentru roșii, pentru că, cele două plante trebuie să consume în mod echilibrat nutrienții din sol, astfel încât soiurile alese să producă o cantitate similară de legume”, a declarat pentru Agrointeligenţa fermierul.
Cultivatorul de legume spune că alegerea soirilor ce vor fi altoite se face în funcție de rezultatele pe care dorești să le obții. Dacă vrei o cantitate mai mare de cartofi alegi un soi mai productiv de cartof și unul mai puțin productiv de roșie, în timp ce, dacă dorești să obții o cantitate mai mare de roșii, alegi un soi de roșii mai productiv și un soi de cartofi mai puțin productiv. Totuși, pentru reușita culturii, se recomandă folosirea unor soiuri de cartofi și roșii cu producții similare.

Producție de 1,2 kg cartofi și 2 kg roșii. De pe un fir!

Anul 2014 a fost un an experimental pentru cultura roșiei-cartof. “Am început experimental, nu am pus prea multe fire, am vrut să văd dacă se poate, dacă plantele vor rezista, dacă se poate face altoire și, în final, dacă roșiile se vor coace. Fiind primul an, am obținut 1,2 kilograme de cartofi și aproape 2 kilograme de roșii de pe un singur fir. Am folosit la altoire cartoful negru care este mai puțin productiv și roșia neagră foarte productivă, care are fructe cu o greutate de 60-80 grame”, a spus legumicultorul.
Dacă alegi bine soiurile, poți recolta, de pe un singur fir, 2-3 kilograme de cartofi și 3-4 kilograme de roșii. Cea mai indicate metodă de cultivare a roșiilor cartof este în ghiveci.

Altoirea se face în luna mai

Undeva la sfârșitul lui aprilie încep procesul de pregătire a altoirii plantelor.
“Prima dată în ghiveci se pune cartoful la încolțit și separat se pune sămânța de roșie pentru a face răsad. În momentul în care tulpina cartofului și a roșiei sunt cât un creion de groase, se face altoirea. Plantele se altoiesc undeva în luna mai, după care se țin o săptămână la întuneric și răcoare, pentru a se suda locul de altoire. După această perioadă se pot scoate în câmp deschis, dar fără a fi transplantate în câmp, se păstrează în ghiveci. În luna iulie începe procesul de coacere al roșiilor, iar cartofii îi poți scoate abia după ce ai recoltat toate roșiile și planta începe să se usuce”, a precizat Valentin Cucu.

De unde a pornit ”experimentul lui Valentin Cucu”

Planta hibrid care produce în acelaşi timp roşii şi cartofi a fost lansată pe piaţă în septembrie 2013 în Marea Britanie, la un preţ de 15 lire sterline (în jur de 80 de lei), scria The Independent. TomTato este o plantă hibrid, care poate produce în acelaşi timp în jur de 500 de roşii cherry, dar şi cartofi albi.
Compania Thompson & Morgan, care comercializează plantele, a precizat că acestea sunt altoite de mână şi nu sunt rezultatul manipulării genetice. Compania a mai spus că roşiile sunt mai dulci decât cele care se găsesc în general în supermarketuri.

Ministrul Petre Daea: Trebuie să refacem patrimoniul pomicol al României

“Pomicultura necesită multă atenție, avem posibilitatea acum, prin Planul Național Strategic, să refacem patrimoniul pomicol …