19 septembrie 2021
Home / Curiozităţi / Cum să creşti la tine acasă rucola proaspătă, cea mai sănătoasă salată

Cum să creşti la tine acasă rucola proaspătă, cea mai sănătoasă salată

Salata de rucola este recunoscută în toată lumea ca fiind cea mai sănătoasă salată, datorită conținutului ridicat de nutrienți. Gustul ușor amărui și aroma picantă intensă o fac ingredientul perfect în diverse rețete.

Rucola a câștigat teren în ultimii ani și în rândul consumatorilor români, în timp ce în țările mediteraneene există o adevărată cultură pentru această plantă.

Din păcate, rucola are o perisabilitate rapidă. Frunzele plantei oxidează destul de rapid, așa că cea mai bună soluție rămâne rucola proaspătă, crescută acasă, în propria grădină sau în ghivece.

Se poate planta tot timpul anului

Rucola se poate planta în orice perioadă anului. Nu are o perioadă anume în care este cel mai bine să o plantezi. Se poate planta și vara, dacă în prealabil terenul este udat. Rucola rezistă și peste iarnă, chiar dacă toată vegetația din grădină este moartă, sub zapadă o să găsești frunze de rucola verzi și numai bune de salată, asta dacă vine înghețul. Plantarea se face prin însămânțare directă, nu e nevoie de răsaduri sau altceva.

Rucola poate fi cultivată și în ghivece sau jardiniere

Fiind o plantă foarte puțin pretențioasă, rucola se poate cultiva și în ghivece sau jardiniere, fiind o sursă excelentă de salată proaspătă și pentru cei care stau la bloc sau cei care nu dispun de un teren unde să cultive această plantă.

Dacă punem rucola în jardinieră sau ghiveci, avem nevoie doar de pământ obișnuit. Pentru a semăna semințele de rucola trebuie să facem un șanț pe mijloc de 2,5 cm adâncime, iar semințele trebuie semănate rar, la o adâncime de 1 cm. În schimb dacă pui rucola în grădină, trebuie să știi că distanța între rândurile de plante trebuie să fie de 30 cm. De reținut este faptul că rucola este perenă și dacă nu smulgi rădăcinile vei avea ani la rând rucola în același loc.

Preferă locurile aflate în semiumbră

Atunci când cultivi rucola trebuie să te asiguri că ghivecele sunt așezate în dreptul unei fereastre. Indicat ar fi ca ghivecele să nu fie așezate direct în lumina puternică a soarelui. În câmp deschis rucola preferă solurile cu expunere medie la soare. Expusă întreaga zi la razele soarelui, în special vara, când temperatura depășește de multe ori și 40°C, frunzele de rucola se îngălbenesc și nu mai pot fi folosite la salată, pentru că își schimbă și gustul. Nu necesită îngrășăminte sau stropiri cu substanțe chimice, rucola fiind o plantă care rezistă indiferent de condițiile meteo.

O normă de udare la 3-4 zile

Rucola nu este o plantă sensibilă la lipsa de precipitații, dar dacă vrei să ai frunze verzi, proaspete și cu aspect plăcut, trebuie să uzi ghivecele de rucola la 3-4 zile. Dacă o uzi foarte des, rădăcina plantei poate să putrezească destul de rapid și astfel riști să pierzi toate plantele din ghiveci.

Dacă pui rucola în ghiveci trebuie să fi atent şi la apariția primelor inforescențe. Acestea trebuie tăiate imediat, pentru a te putea bucura tot timpul anului de frunze proaspete. Dacă ești un mare consumator de rucola și rupi frunzele în mod regulat, atunci planta se concentrează în primul rând să producă frunze noi și nu mai are forța necesară să dezvolte inflorescențele.

 

Programul PCR de dezvoltare a Argeşului pentru anii 1990 – 1995. Cu 6 ani înainte să fie împușcat, Ceaușescu ceruse ca Argeșul să producă 40 de milioane de tone anual de grâu și porumb

PROGRES, DUPĂ AL XIV-LEA CONGRES… În urmă cu 26 de ani, în noiembrie 1989, cu …