19 septembrie 2021
Home / Pomicultură / Cercetătorii de la Institutul Pomicol Mărăcineni au creat cel mai bun soi de prune pentru ţuică

Cercetătorii de la Institutul Pomicol Mărăcineni au creat cel mai bun soi de prune pentru ţuică

Argeşul a fost, din cele mai vechi timpuri, unul dintre bazinele pomicole cu cea mai mare productivitate, dar şi diversitate ca specii, soiuri şi metode de valorificare a fructelor. Dincolo de tradiţia producerii de marmeladă, pomicultorii argeşeni specializaţi în cultura prunului sunt la fel de binecunoscuţi şi pentru transformarea fructelor în ţuică. Însă, la acest capitol, există o dilemă, încă nelămurită pe deplin de cultivatori, dar tranşată destul de clar de cercetători de la Institutul Pomicol din Mărăcineni: care este cel mai bun soi de prune pentru țuică?
Cea mai profitabilă metodă de valorificare a prunelor este transformarea lor în țuică. Pentru producția de țuică, din vremuri îndepărtate, românii au avut un soi tradițional de prune pe care acum însă l-au cam uitat: soiul de prune „Grase românești”. Acești pomi fac fructe medii spre mari, sferice și ușor alungite la capete, cu pieliță mai subțire și de culoare vânătă-roșcată. În ultima vreme, cultivatorii au preferat mai mult soiuri precum Ager sau Stanley pentru a profita de această ambivalenţă a fructelor, bune şi de consum, şi de prelucrare. Însă, cei ce vor să scoată o ţuică adevărată, ar trebui să se întoarcă la tradiţie, spun cunoscătorii.
Soiul de prune „Grase românești” are astăzi un urmaș demn de luat în seamă: soiul „Gras ameliorat”. Elaborarea lui reprezintă munca specialiștilor de la Institutul de la Mărăcineni, acolo de unde se mai pot procura anual și puieți. Este singurul soi de prune de la această unitate despre care cercetătorii spun că are utilizare mixtă: consum în stare proaspătă și procesare.
Față de „Grase românești”, soiul „Gras ameliorat” prezintă particularitatea că are sâmburele neaderent, ceea ce îl face mai ușor de comercializat direct pentru consum. Totodată, noile prune fructifică în prima jumătate a lunii septembrie, cu două săptămâni înainte de „Grase româneşti”.

Date tehnice “Gras ameliorat”:

Origine: autopolenizarea soiului Grase româneşti.
Pomul este viguros, cu ramuri de schelet solide, garnisite cu formaţiuni fructifere mijlocii şi lungi; uşor sensibil la PPV.
Epoca de înflorire este timpurie, autofertil, prezintă flori de tip Grase româneşti, mari, cu petale albe, antere bogate în polen.
Fructul este de mărime mijlocie (45 g), de formă sferică, cu pieliţa vânăt-roşcată, acoperită cu pruină violacee, cu pulpa galben-verzuie, crocantă, suculentă, cu gust dulce, cu destinaţie mixtă, sâmbure mic şi neaderent.

Producţie record de gutui anul acesta în Argeş! În jur de 5 tone la o suprafaţă de 6.000 de mp

Familia Badea din comuna Bogaţi se ocupă de câţiva ani de pomicultură. Deși nu sunt …