29 martie 2024
Home / Curiozităţi / Busuiocul – Regele Mirodeniilor – remediu natural pentru diverse afecţiuni

Busuiocul – Regele Mirodeniilor – remediu natural pentru diverse afecţiuni

Busuiocul, pe care îl folosim adesea la prepararea pastelor făinoase, este o plantă regală. Numele lui vine de la termenul grecesc Ocimum Basilicus care înseamnă iarbă pentru rege. Legenda spune că busuiocul a crescut pe Crucea Mântuitorului Hristos şi că Împărăteasa Elena a reuşit să găsească Sfânta Cruce atunci când vântul a adus cu el mirosul plăcut al acestei plante.

Tradiţii legate de busuioc:

Dacă în ţările occidentale legendele şi superstiţiile legate de busuioc au rezistat doar până în secolul 18, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul nostru. Astfel că pentru români busuiocul trece drept plantă sacră şi este asociat adesea cu sărbătoarea Bobotezei atunci când preoţii prepară agheasma mare. Cu ajutorul busuiocului se sfinţesc anumite locuri, se alungă diavolul, iar fetele nemăritate îşi pot visa ursitul.

Proprietăţile benefice şi curative ale busuiocului:

Busuiocul nu este însă renumit numai datorită superstiţiilor şi legendelor ce îl însoţesc, ci are şi proprietăţi infinite şi benefice asupra organismului uman. Frunzele lui conţin compuşi antibacterieni şi antiinflamatori, ca de exemplu eugenolul, benefic pentru cei care suferă de boli intestinale, artrită reumatoindă, artroze, febră sau diverse inflamaţii.
Busuiocul are conţinut caloric scăzut, dar şi substanţe nutritive esenţiale, minerale şi vitamine necesare bunei funcţionări a organismului. Potasiul care ajută la controlul ritmului cardiac, calciul benefic pentru sănătatea oaselor şi fierul esenţial pentru formarea hemoglobinei, toate se găsesc în busuioc.
Această plantă aproape miraculoasă este şi o adevărată sursă de vitamine. Conţine Vitamina A care protejează ochii şi menţine pielea sănătoasă, Vitamina K importantă în coagularea sângelui şi vitaminele B1, B2, B3, C şi E.
Datorită proprietăţilor sale antiinflamatori busuiocul ajută în cazul stările de balonare şi elimină crampele stomacale şi indigestiile. De asemenea reduce oboseala mentală şi stările de agitaţie. Presărat peste mâncare sau consumat crud busuiocul combate stările de răceală, de nervozitate şi de nelinişte şi poate fi un tonic eficient pentru piele.

Ți-e poftă de o felie de zacuscă? Dă o fugă până la Prima Market!

Ți-e poftă de o felie de zacuscă? Dă o fugă până la Prima Market! Zilele …