19 septembrie 2021
Home / Actualitate / APIA Argeș va controla în teren 252 de ferme, însumând 27.000 de hectare de teren

APIA Argeș va controla în teren 252 de ferme, însumând 27.000 de hectare de teren

APIA Argeș a început controalele clasice în teren după ce a fost comunicat de către APIA central eșantionul de control pentru 2016. Pentru etapa de control prin teledetecție nu s-a stabilit încă decât numărul de fermieri ce revine Argeșului – 1.912.
În prima etapă, cea clasică, vor fi controlate 252 de ferme, însumând 27.000 de hectare din 5.300 de parcele pe care inspectorii trebuie să le măsoare pe teren, de  față cu fermierul proprietar. Mai multe detalii despre această etapă de control ne-a oferit Mariana Pană, director adjunct al APIA Argeș.

„La controlul clasic, inspectorii trebuie să meargă în teren, să măsoare fiecare parcelă. Fermierii controlați sunt din toate zonele județului, și din sud, și din nord. APIA a organizat 10 echipe, iar când decid unde merg în control, inspectorii trebuie să anunțe. Potrivit procedurii, începând de anul acesta, trebuie să fie prezent la măsurătoare și fermierul, astfel încât controlul să se facă în prezența lui și să semneze procesul verbal, pentru a nu mai exista posibilitatea de contestație mai apoi, pe motiv că nu s-a măsurat unde trebuia! Fermierul va fi anunțat, dar nu mai mult de 48 de ore înainte de control! Practic, în perioada 1 martie – 15 iunie, fermierii vin și declară suprafața parcelelor, blocul fizic, și își desenează în hărțile electronice suprafețele cultivate pentru care cer subvenții. În momentul în care ni s-a comunicat eșantionul de control, cu o anumită persoană, inspectorii noștri intră în baza de date și încarcă în GPS datele pe care fermierul le-a declarat în cerere. Poate la control nu a căzut toată ferma, ci doar, spre exemplu, patru parcele din 10. Atunci, inspectorii merg în teren și pun GPS-ul acolo unde respectivul și-a desenat, și-a digitizat în cerere, respectiva parcelă pe care o au de controlat. În situația în care, să zicem, s-a digitizat 10 metri mai într-o parte, aparatul arată clar că nu s-a poziționat corect. Începând de anul trecut, s-a introdus în procedură termenul FĂRĂ ECHIVOC, ceea ce înseamnă că fermierul trebuie să își deseneze în planuri parcela fix acolo unde este! Dacă el s-a desenat cu 10 metri mai încolo, va fi penalizat. Chiar dacă în realitate există suprafața, e corectă, dar nu e chiar în locul menționat! De aceea se ajungea la contestații, pentru că se creeau suprapuneri cu vecinii, iar apoi trebuia să îi notificăm pe ambii, cu documente, să descurcăm problema. De multe ori rezulta că ambii au documente, dar poziția în teren nu era corectă. Acum la controlul în teren, se verifică practic dacă datele din cererea de plată corespund cu situația din teren. Unde nu sunt, se dau coduri de neconformitate. Anul acesta se acceptă o eroare de maximum 0,75 de metri. Ce este peste, se sancționează! Din păcate, după atâția ani, încă se mai găsesc nereguli. Sunt și suprapuneri, dar și terenuri nelucrate potrivit cererii sau pășuni, în zona de munte, neîngrijite care s-au împădurit între timp. Însă, este adevărat, rata de eroare a scăzut foarte mult, comparativ cu cea de acum câțiva ani, când am început această procedur㔀, spune Mariana Pană, director adjunct APIA Argeș.

În ce privește controlul prin teledetecție, până în acest moment s-a anunțat doar numărul de fermieri care vor fi controlați – 1.912, dar nu și alte detalii. „Nu știm încă nimic, nu am fost anunțați când va trebui să începem. Anul trecut s-a început foarte târziu, chiar în iarnă, am ajuns în ianuarie cu controlul. Pentru că merge destul de greu. Pentru teledetecție, lucrăm cu o firmă din Timișoara, Gaus, care furnizează imagini din zbor. Ei au obligația să efectueze trei zboruri peste fiecare parcelă, la date diferite, iar apoi să ne furnizeze imaginile, pe care noi să le comparăm cu cererile de plată. Pe aceste hărți, fiecare cultură are o culoare: grâul – roșu, pășunea – verde…”€.

APIA a demarat plata ajutorului de stat în sectorul bovin!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 15 septembrie …