19 aprilie 2024
Home / Actualitate / Sute de crescători de animale din Argeș riscă să rămână fără subvenții din cauza medicilor veterinari. Comisia Europeană va da soluţia

Sute de crescători de animale din Argeș riscă să rămână fără subvenții din cauza medicilor veterinari. Comisia Europeană va da soluţia

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Argeș se confruntă, în aceste zile, cu o problemă foarte, foarte delicată, de importanță extremă. La acest moment, 42 de asociații de crescători de animale, care grupeayă câteva sute de crescători, atât din nordul cât și din sudul județului, au devenit neeligibile la plata subvențiilor aferente anului 2016.
Conform legislației de acordare a banilor pentru 2016, asociațiile ar fi trebuit să deschidă un cod al exploatației pe asociație și, pe perioada de vară, înainte de depunerea cererii de subvenție, membrii să transfere animalele deținute din codul de explotație personal în cel al asociației.

„Operațiunea trebuia făcută de către medicul veterinar concesionar cu care fiecare dintre aceste asociații are contract. Această clauză, faptul că medicul trebuia să efectueze modificările, e stipulată clar în contractele pe care toate asociațiile ni le-au prezentat. Medicul era plătit pentru asta! Dar nu au făcut-o. Noi, când am început să facem controalele preliminare pentru avans, am descoperit că aceste asociații nu au transferat animalele. Acești fermiei nu pot dovedi acum că sunt fermieri activi și că sunt utilizatori de pășuni. Am stat de vorbă cu foarte mulți președinți de asociații în această situație, cu primari ai comunelor de unde ei sunt. Am făcut o adresă către APIA central cu problemele care se întâmpină la nivelul județului Argeș, încercând să găsim o soluție în acest sens. Pentru că, din informațiile pe care le am, Argeșul nu e singurul județ unde s-a petrecut acest lucru, sunt mai multe județe. Acum așteptăm răspuns la cele solitiate de noi! La memoriul făcut către APIA Central am anexat și documentația asociațiilor care demonstrează că de această problemă trebuia să se ocupe medicul și ei nu au nici o vină”, spune Marius Stroescu, director executiv APIA Argeș.
În această situație, teoretic, medicii veterinari care au greșit sunt buni de plata subvențiilor. „Dacă nu era acel contract în regulă, puteai să zici că nu riscă nimic. Dar așa, rezultă că sunt vinovați”\・mai sți”\・mai pune marisu Stroescu.

Transferul animalelor în scripte ar fi trebuit realizat până la momentul depunerii cererilor pentru subvenție. Pentru că în momentul în care se depun actele, prin faptul că animalele erau pe asociației, se dovedea faptul că există, la nivelul asociației, activitatea agricolă.
„Din păcate, la momentul depunerii cerereilor, APIA nu avea posibilitatea tehnică să intre în Registrul Național al Exploatațiilor și să verifice și ea, ca instituție, corectitudinea actelor. Noi am descoperit problema în momentul în care am avut tehnic această posibilitate, adică acum, la derularea controlului preliminar. Eu consider că trebuie să se aibă în vedere faptul că că anul de cerere este 1 ianuarie – 1 decembrie. Deci la acest moment, crescătorii se află legal, în interiorul acestei perioade și ar putea și acum să facă acel transfer. Numai că pentru această derogare trebuie să fie anunțată Comisia Europeană. Nu se poate altfel, Comisia Europeană are accces la bazele de date ale României și controlează orice ban care pe care îl acordă din FEGA!”, este de părere directorul APIA Argeș.

Acord privind încetarea protestelor fermierilor și transportatorilor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și reprezentanții fermierilor și transportatorilor au semnat astăzi, la Palatul Victoria, un …