3 iunie 2020
Home / Actualitate / Societatea Ornitologică Română a declarat 2020 – Anul rândunicii (Hirundo rustica)

Societatea Ornitologică Română a declarat 2020 – Anul rândunicii (Hirundo rustica)

Rândunica este câștigătoarea titlului de Pasărea Anului 2020. Ea a primit cele mai multe voturi în cadrul unui concurs organizat, timp de o lună, pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române (SOR). Utilizatorii au avut de ales între 5 specii propuse de noi: rândunica, barza albă, pelicanul creț, gâsca cu gât roșu și codalbul. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au participat la votare!

Rândunica (Hirundo rustica) s-a impus detașat în concursul organizat de SOR, obținând 763 de voturi. Pe locul doi în preferințele iubitorilor de înaripate s-a situat codalbul (Haliaeetus albicilla), cu 556 de voturi, urmat de gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) cu 419 aprecieri, de barza albă (Ciconia ciconia) cu 296 și pelicanul creț (Pelecanus crispus) cu 294 de voturi.

Rândunica, specia care a fost votată Pasărea Anului 2020, face parte din familia Hirundinidae, alături de lăstuni, și este caracterizată de aripile lungi și ascuțite și de coada scobită. Își face cuibul la streșinile caselor și ale anexelor gospodărești. Acestea au o formă de cupă și sunt realizate din noroi, fire de iarbă și saliva păsărilor. Populațiile care cuibăresc în România ajung să ierneze în Africa. Din 2008 și până în prezent, România a pierdut 20% din populația de rândunele, potrivit datelor strânse de ornitologi în cadrul proiectului „€Monitorizarea Păsărilor Comune”. Folosirea excesivă a insecticidelor în agricultura intensivă a dus la o scădere alarmantă a populației acestei specii – am pierdut una din cinci rândunele.

Rândunica se va regăsi pe cardurile de membru SOR de anul viitor și va beneficia de un tratament de „vedetă”, de la articole pe site-ul organizației și prezența ei la toate evenimentele SOR, la postări pe Facebook și Instagram, astfel încât toți iubitorii de păsări să afle cât mai multe detalii despre Pasărea Anului 2020.

Magazinele AGRO CHIM din Piteşti pun la dispoziţia clienţilor săi peste 1000 de produse

La AGRO CHIM totul este recomandat de unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu …