22 martie 2023
Home / Actualitate / Protecţia faunei cu arma la ochi: Cotele de vânătoare la păsări s-au dublat în doar cinci ani

Protecţia faunei cu arma la ochi: Cotele de vânătoare la păsări s-au dublat în doar cinci ani

Societatea Ornitologică Română (SOR) protestează vizavi de modul în care “vânătorii parlamentari” înțeleg să facă protecția păsărilor: cu puşca la ochi.
În ciuda celor spuse de “vânătorii parlamentari”, cifrele avansate de ei îi contrazic în totalitate. De la an la an, în ciuda efectivelor tot mai firave de animale, vânătorii au crescut cotele de vânătoare la numere care, uneori, nici nu au suport în realitate. Exemplul cel mai elocvent este cel al gâștei de semănătură (Anser fabalis). În 2009/2010 cota de vânătoare era de 3.436 de exemplare. În sezonul actual, cota de vânătoare este de 25.536 de exemplare, dar, atenţie, în România, conform estimărilor SOR, nu iernează decât 20-100 de exemplare din această specie.
La gâsca de vară (Anser anser), singura specie de gâscă sălbatică cuibăritoare în România, situația este aproape la fel. Acum cinci ani, cota de vânătoare era de 12.680 de exemplare, iar în acest sezon cota este de 25.176. La gârlița mare (Anser albifrons), cota de vânătoare a crescut de la 27.031 de exemplare până la 66.668 în doar cinci ani.
La fel de gravă este situația și la ciocârlii, specii preferate de vânătorii italieni. În sezonul 2009/2010 cota era de 304.745 de exemplare, iar în actualul sezon a fost de 683.066 de păsări care putea fi vânate.
Cu cât cotele sunt mai mari, cu cât perioadele de vânătoare mai extinse, cu atât vor fi mai multe victime colaterale. Populația de gâşte cu gât roşu (Branta ruficollis) va fi expusă în continuare împuşcării accidentale, care poate afecta numere semnificative de păsări, deoarece sunt vânate speciile alături de care formează stoluri. Păsările cântătoare vor fi și ele afectate, dat fiind că este permisă vânătoarea la ciocârlii.

32,8 grade Celsius, cea mai mare temperatură din România în luna martie

Prima lună calendaristică de primăvară este caracterizată, în general, printr-o vreme deosebit de schimbătoare, zilele …