18 octombrie 2019
Home / Actualitate / Prognoza agrometeo de la ANM: Secetă pedologică moderată şi puternică pe majoritatea suprafeţelor agricole

Prognoza agrometeo de la ANM: Secetă pedologică moderată şi puternică pe majoritatea suprafeţelor agricole

Prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 2 – 8 octombrie 2018.

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7…19°C, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 13…24°C, în aproape toată țara. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 0…15°C, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat pot ficondiții de producere a brumei.

Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8…20°C, în cea mai mare parte a regiunilor, favorabilă desfășurării ritmurilor vegetative ale culturilor de toamnă înființate până în prezent. Se prognozează ploi, izolat cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, pe aproape întreg teritoriul.

Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala pe majoritatea suprafeţelor agricole. Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), pe majoritatea suprafeţelor agricole. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, local în centrul şi sud-estul Transilvaniei, vestul şi sudul Crişanei, izolat în nordul şi sud-vestul Olteniei.

Procesele de vegetaţie specifice acestei perioade, coacere şi maturare la speciile pomi-viticole, precum şi cele de creştere la culturile de toamnă vor evolua normal, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfăşura uşor mai lent.

La hibrizii tardivi şi semitardivi de porumb se va înregistra maturitatea deplină (70-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.

Sub aspect fenologic, la sfecla de zahăr se vor continua îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea. La cultura de cartof se vor extinde lucrările de recoltare pe majoritatea arealelor agricole.

Speciile pomicole vor parcurge maturarea fructelor/lemnului, recoltarea, îngălbenirea şi căderea frunzelor, în toate plantaţiile.

În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor putea definitiva lucrările de recoltare, continuându-se fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor.

Funcţie de data semănatului, rapiţa şi orzul de toamnă se vor afla predominant la germinare-răsărire (10-30%), totodată extinzându-se lucrările de însămânţare.

Pe ansamblu, lucrările agricole de toamnă (arături, fertilizări, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua în condiţii optime, doar în zilele fără precipitaţii.

SURSA: meteoromania.ro

”Telemeaua de Sibiu” devine al șaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat …

Privacy Preference Center