Argeșul va beneficia în curând, în premieră, de două stații de lansare a rachetelor antigrindină: una în orașul Costești și alta în comuna Negrași. Rachetele antigrindină nu produc secetă, ele doar diminuează gheața din nor.
Prima care va intra curând în funcțiune este stația de la Costești. Conform declarației primarului Ion Baicea punctul de lansarea a rachetelor antigrindină va fi amplasat pe o suprafață de 2400 de metri, teren ce a fost concesionat către Ministerul Agriculturii prin Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină. Raza de acțiune a rachetelor va fi de 10 km și va deservii orașul Costești, dar și zonele învecinate. Stația de la Costești va fi coordonată printr-un sistem integrat de comunicaţii şi informatică pentru intervenţii active în atmosferă cu ajutorul unui radar dedicat.
Potrivit specialiştilor din cadrul Electromecanica Ploieşti, unicul producător de mijloace specializate antigrindină din ţară, rachetele nu alungă norii şi nici ploaia, ba din contră, împiedică formarea de formaţiuni de gheaţă de dimensiuni mari care ar putea produce distrugeri foarte mari la sol într-un timp foarte scurt. Deci, rachetele nu alungă, nu împrăştie norii. Ceea ce se poate întâmpla cu probabilitate mai mare este să crească cantitatea de precipitaţii, mai spun specialiștii.
Datele tehnice ale sistemului antigrindină
Racheta antigrindină RAG-96 este destinată pentru introducerea în nori a unor substanţe active speciale în scopul producerii artificiale de nuclee active. Astfel, prin arderea unei compoziţii pirotehnice speciale ce conţine compuşi iodaţi (AgI, KI) se generează aerosoli care sunt ejectaţi prin orificiile prevăzute în carcasa componentei utile. Aceşti aerosoli, acţionează în interiorul norilor generatori de grindină, prevenind formarea acesteia.