Primul lucru care îţi vine în minte, atunci când vorbeşti de un politician este acela că scopul său în politică are o ţintă precisă, cu beneficii pe termen lung. Să prindă un mandat sau două de parlamentar, să încaseze vreme de opt ani peste 100 de milioane de lei salariu pe lună, iar mai apoi să-şi ducă existenţa dintr-o pensie mai mare decât salariu, bani suficienţi pentru o viaţă îmbelşugată. O dovadă în acest sens s-a petrecut chiar la începutul lunii decembrie când, într-o Românie săracă şi plină de lipsuri, parlamentarii noştri şi-au asigurat fără jenă bătrâneţile şi şi-au votat pensii speciale.
Există însă şi o categorie de politicieni, mai mică cei drept, care fac politică din pasiune, iar banii şi-i câştigă din propriile afaceri. Este şi cazul preşedintelui Partidului pentru Argeş şi Muscel (PAM), primul partid regional din România, Mircea Andrei.
„Sfârşitul lui Mircea Andrei va fi în agricultură…”
Politician de top, conduce una dintre cele mai mari case de avocatură din Bucureşti, „Mircea Andrei şi Asociaţii”, preşedintele PAM se numără printre cei mai mari fermieri din zona noastră. Mircea Andrei deţine 140 de hectare de teren agricol, proprietate personală, la graniţa cu Argeşul,
în comuna Sârbii – Măgura din judeţul Olt, iar investiţiile în agricultură nu se vor opri aici. Mircea Andrei dorind să-şi mărească suprafaţa de teren cu alte câteva sute de hectare şi, într-un viitor apropiat, să-şi deschidă şi o fermă zootehnică.
De ce un politician şi avocat de succes s-a apucat de agricultură? Aflăm chiar de la Mircea Andrei: „Agricultura a fost şi va rămâne un business de viitor, unul care asigură hrana de zi cu zi a românilor, iar investiţiile în sectorul agricol pot ajuta economia prin crearea de noi locuri de muncă. Ştiţi cum se spune pe la noi, pe aici: pământul nu se vinde niciodată, pământul nu se lasă.
Tocmai de aceea, peste câţiva ani mă voi retrage şi voi locui aici, la mine la fermă. Şi ca să fiu şi eu un pic jurnalist, ca şi voi, aş parafraza aşa: Sfârşitul lui Mircea Andrei va fi în agricultură…”.
„România nu va câştiga niciodată vânzând materie primă, ci doar din sectoarele cu valoare adăugată deosebită”
În urmă cu trei ani, Mircea Andrei a început să achiziţioneze teren agricol în comuna sa natală, ajungând la 140 de hectare, pe care la acest moment cultivă lucernă. Aceasta este tocată şi apoi vândută ca furaj, mulţi dintre fermierii argeşeni achiziţionând lucernă de la Sârbii – Măgura. În viitorul apropiat însă, după ce ferma sa va ajunge la circa 1000 de hectare de teren, lucerna nu va mai fi vândută, ci folosită în propria fermă zootehnică în care va creşte viţei de rasă. „Părerea mea este că în ultimele decenii, în România, s-a încurajat sectorul vegetal şi a fost lăsat la o parte sectorul zootehnic. În aceste condiţii, România a devenit al cincilea exportator de cereale, când mai degrabă ar fi trebuit să dezvolte sectorul zootehnic care are o valoare adăugată mult mai mare. România nu va câştiga niciodată vânzând materie primă, ci doar din sectoarele cu valoare adăugată deosebită”, a afirmat politicianul – fermier.
„Agricultura este un domeniu esențial în dezvoltarea României! Pământul înseamnă capital”
„Am în plan să îmi fac aici, la Sârbii – Măgura, pentru că am şi hrana necesară, o fermă zootehnică, cu 500 de capete de viţei de rasă, care vor fi importaţi din Austria. Posibil, la anul să realizez acest lucru. Bineînţeles, o să continui să cumpăr teren agricol, deoarece am nevoie de cantităţi mari de furaje. Pentru doi – trei viţei este nevoie de furajul recoltat de pe un hectar, iar eu îmi doresc să ajung la 2000 de capete. Viţeii vor fi crescuţi aici, la fermă, până la 10 – 11 luni, când vor ajunge la o greutate de 500 de kilograme şi apoi exportaţi tot în Austria, de unde îi achiziţionez”, a mai precizat Mircea Andrei.
Nu doar sectorul zootehnic îl preocupă pe preşedintele PAM, ci şi cel pomicol. Anul viitor vrea să-şi dezvolte o livadă de peste 400 de nuci, soi pe care îl va cumpăra, de unde din altă parte, decât de la Institutul Pomicol din Mărăcineni. „Ca o concluzie, agricultura este un domeniu esențial în dezvoltarea României, poate cel mai important! Pământul înseamnă capital. E ceva ce păstrezi și nu vinzi niciodată!”, a declarat Mircea Andrei, care, după ce am terminat turul fermei sale, ne-a invitat în casa părintească, unde, pentru cine intră, mama sa are o regulă de aur: nimeni nu pleacă până nu degustă o omletă ţărănescă cu şuncă, zacuscă, murături şi carne afumată, toate produse tradiţionale, făcute în gospodărie.