2 octombrie 2022
Home / Actualitate / Pestă porcină la o fermă din Argeș! Aproape 1.700 de porci au fost uciși

Pestă porcină la o fermă din Argeș! Aproape 1.700 de porci au fost uciși

Pesta porcină africană a revenit în România! Aproape 110 focare de pestă porcină africană au fost depistate în țară, în doar o săptămână. ”După o perioadă de câteva luni în care nu am mai avut probleme, pesta porcină africană a revenit. În Argeș, avem 9 focare active. Țânțarii sunt vectori principali de transmitere a bolii. Vă reamintim că, pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul României, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș este în stare de alertă maximă”, ne-a declarat directorul executiv al DSVSA Argeș, dr. Dumitru-Sorin Sorescu.

Pesta porcină africană a ajuns și la o fermă din Costești, unde 1695 de animale au fost ucise. De asemenea, în alte două exploatații comerciale Tip A din Bogați și Bârla au fost sacrificate 82, respectiv 100 de animale.

Situația evoluția pestei porcine africane, pe teritoriul județului Argeș, la porcii domestici:
FOCARE ACTIVE:
– 6 focare active de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale (localitatea Satu Nou, comuna Ungheni, localitatea Curteanca, comuna Buzoești, localitatea Cornățel, comuna Buzoești, localitatea Tomșanca, comuna Buzoești )
– 2 focare active de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale Tip A
(localitatea Glâmbocel, comuna Bogați, localitatea Ciocești, comuna Bârla)
– un focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatație comercială (oraș Costești)

FOCARE STINSE:
– 43 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale;
– 5 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale din localitățile Slobozia și Costești, Domnești.
– 3 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale de Tip A din localitățile Dâmbovicioara și Podișoru, Rucăr.

Situația evoluția pestei porcine africane, pe teritoriul județului Argeș, la porcii mistreți:
CAZURI ACTIVE:
– 21 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fondurile de vânătoare: F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș, F.V. 26 Rădești, F.V. 46 Mozacu – Complex, F.V. 42 Vlăscuța, F.V. 27 Micești, F.V. 10 Mălureni, F.V. 35 Râncăciov, F.V. 44 Furduești, F.V. 13 Corbi, F.V. 28 Dârmănești, V. 19 Câmpulung, F.V. 36 Cârcinov, F.V. 22 Rucăr, F.V. 4 Cumpăna, F.V. 37 Topoloveni, F.V. 20 Stoenești, care în prezent sunt active.
– un caz de pestă porcină africană la porcii mistreți din complex de vânătoare: Complexul de Vânătoare Mistrețul Sălătrucu care în prezent este activ.

Institutul Pomicol Mărăcineni caută zilieri!

Institutul Pomicol Mărăcineni caută zilieri!