6 august 2020
Home / Știri / Pesta porcină africană bate la uşă şi Guvernul nu ia nicio decizie. În Ucraina au fost ucişi peste 7000 de porci

Pesta porcină africană bate la uşă şi Guvernul nu ia nicio decizie. În Ucraina au fost ucişi peste 7000 de porci

Comunicat de presă: „Membrii  – Asociaţiei crescătorilor şi exportatorilor de bovine, ovine şi porcine din România sunt profund ingrijoraţi de slabul management legislativ al Guvernului României, de kilometrii intregi parcurşi dus-intors de o Hotărâre de Guvern atât de necesară sectorului de porc şi economiei româneşti in general.
Batem la uşa A.N.S.V.S.A. in fiecare zi să aflăm dacă a fost aprobată baza legală pentru pesta porcină africană. Se pare că experţii acestei instituţii şi-au făcut datoria, insă Guvernul intârzie fără motiv aprobarea Hotărârii de Guvern.
Ştim cu toţii că pesta porcină africană este un mare pericol pentru economia României. Lipsa unei hotărâri guvernamentale face ca orice măsură, in eventualitatea intrării bolii in ţară, să nu aibe acoperire legală.
Ce vom face noi fermierii? Vom ucide animalele fără a fi despăgubiţi, vom suporta inchiderea graniţelor pentru carnea de porc pentru incă vreo zece ani şi tăierea porcului viu românesc de pe lista ţărilor terţe!
Atragem atenţia Guvernului să dea undă verde de urgenţă Hotărârii  pentru aprobarea Strategiei privind prevenirea, combaterea şi controlul pestei porcine africane in România şi a Planului de contingenţă pentru pesta porcină africană. Fermierii din România o consideră urgenţa naţională numărul 1.
NB: poate Guvernul nu este informat că focarele se extind;  in Ucraina, virusul a invadat ferme mari şi mici. Ultimul, declarat la O.I.E. in 4 noiembrie, avea 726 capete porci. Numai intr-o lună şi in două focare din zona Kievului au fost ucişi şi distruşi 7037 de porci.”

O altă fermă din Argeș, afectată de pesta porcină africană! Peste 9.000 de porci vor fi uciși

A doua fermă din comuna Slobozia este afectată de virusul pestei porcine africane. Institutul de …