Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară, Romalimenta, atenţionează, că, pe lângă posibilele majorări ale preţurilor pentru alimente, cauzate de taxa de 2 lei pe kilogram aplicată ambalajelor, România riscă să intre şi în procedura de infringement, dacă nu îşi atinge ţintele de reciclare. Ministerul Mediului va impune operatorilor din industria alimentară, începând cu 25 ianuarie, o taxă de mediu mai mare, după ce Organizaţiile de Transfer de Responsabilitate (OTR) au eşuat în a-şi îndeplini obiectivele asumate de reciclare a ambalajelor din acest sector. Federaţia Romalimenta solicită autorităţilor statului abrogarea plăţii contribuţiei pentru lunile noiembrie – decembrie 2015, în cazul operatorilor alimentari care au avut contracte valide cu operatorii de transfer de responsabilitate. De asemenea, Romalimenta susţine regândirea cuantumului contribuţiei, pe baza unor criterii financiare şi obiective, astfel încât să devină rezonabilă, echitabilă şi nediscriminatorie.
Plata contribuţiei va însemna mărirea costurilor şi implicit preţului alimentelor
“În lipsa acestor măsuri, plata contribuţiei va însemna mărirea costurilor şi implicit preţului alimentelor noastre, scumpirile putând ajunge în cazul unor categorii (apă minerală, conserve, fructe, legume, lapte) şi la 30% faţă de nivelul actual. Ceea ce este la fel de grav, dacă nu ieşim din blocaj este că România va rămâne departe de ţinta de reciclare, adică infringement, adică o amendă de 200.000 de euro pe zi. Populaţia va fi cea care va achita ambele note de plată”, se precizează în comunicatul Romaliamenta. Pe de altă parte, industria alimentară ar putea consemna noi insolvenţe şi falimente, precum şi o scădere a competivităţii faţă de producătorii externi.
Federaţia Pro Agro solicită şi ea modificarea cuantumului suprataxei de 2 lei stabilite, în contextul în care Ungaria are o taxă de 0,27 lei. Invitaţi la o discuţie cu autorităţile, producatorii din industria agro-alimentară nu au ajuns la nicio înţelegere cu Ministerul Mediului.