25 mai 2022
Home / Actualitate / Informații utile pentru legumicultori! Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a prezentat relansarea programelor de sprijin

Informații utile pentru legumicultori! Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a prezentat relansarea programelor de sprijin

Informații utile pentru legumicultori! Adrian Chesnoiu, ministrul PSD al agriculturii, a prezentat ieri într-o conferință de presă relansarea programelor de sprijin pentru legumicultori.
✅ Pentru tomatele cultivate în ciclul I și în ciclul II de producție, pentru a încasa valoarea sprijinului maxim de 4000 euro/ beneficiar (3000 euro/beneficiar pentru ciclul I și 1000 euro/beneficiar pentru ciclul II), producțiile vor trebui să fie valorificate după cum urmează:
🔹Pentru ciclul I – între 1 martie și 10 iunie,
🔹Pentru ciclul II – între 15 octombrie – 9 decembrie.
🔘 În privința producțiilor minime necesare, trebuie realizate 3.000 kg/1.000 mp, față de forma inițială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantități de 5.600 kg/1.000 mp.
💡 Referitor la susținerea legumelor deficitare, beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, iar producțiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie să fie pentru:
🔻Castraveți🥒 4.000 kg, față de 5.600 kg
🔻Ardei gras🫑/ lung🌶 2.000 kg
🔻Fasole păstăi 1.500 kg
🔻Spanac 1.000 kg
🔻Salată🥬 15.000 plante, față de 1.440 kg
🔻Ceapă verde🧅 100.000 bulbi, față de 1.000 kg
🔔 În tot procesul de implementare al programului, un rol important îl are Autoritatea Națională Fitosanitară, care prelevează probe de legume, în vederea monitorizării reziduurilor de pesticide, astfel încât pe masa consumatorilor să ajungă doar produse sigure pentru consum.
💰 Bugetul total al programului producției de legume în spații protejate este de 225 milioane lei.
✅ În ceea ce privește programul de susținere a usturoiului🧄, valoarea sprijinului de 3.000 EUR / cultură / ha / beneficiar se va acorda pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, iar producția minimă necesară este de 3 kg usturoi/10 mp. 💰Programul beneficiază de un buget total de 22,2 milioane lei.

MADR va înființa o platformă dedicată centralizării stocurilor produselor agroalimentare

MADR va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de …