3 iunie 2020
Home / Actualitate / ”Împreună combatem risipa alimentară”, conferinţă internaţională organizată de MADR

”Împreună combatem risipa alimentară”, conferinţă internaţională organizată de MADR

În data de 26 noiembrie 2019, ministrul Adrian Oros a participat la conferința internațională ”Împreună combatem risipa alimentară” ce a avut loc la Hotel Crowne Plaza din București. Evenimentul a fost organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Asociația Sărbătoarea Gustului și dedicat analizei măsurilor pentru reducerea risipei alimentare incluse în obiectivul de dezvoltare durabilă 12 din Strategia națională de dezvoltare durabilă a României 2030.

Consilierul de stat László BORBÉLY, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, a deschis lucrările Conferinței, iar, după intervenția ministrului Oros, a susținut o prezentare și vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat, Barna TÁNCZOS.

Scopul conferinței a fost acela de a reuni la masa discuțiilor decidenți la înalt nivel din cadrul instituțiilor europene, oficiali guvernamentali, parlamentari și reprezentanți din mediul academic, institute de cercetare, societatea civilă, bănci de alimente, mari companii din retail și industria HoReCa pentru a identifica împreună acțiuni concrete și bune practici care să conducă la o implementare eficientă a legislației specifice și implicit la combaterea risipei alimentare.

În intervenția sa, ministrul Oros a subliniat că este necesară implicarea tuturor actorilor, atât la nivelul autorităților responsabile, al societății civile cât și al mediului de afaceri, în vederea dezvoltării și implementării strategiei naționale privind reducerea risipei de alimente. De asemenea, oficialul a declarat că educarea și informarea consumatorilor privind prevenirea și diminuarea risipei de alimente vor conduce în viitor la o schimbare a comportamentului consumatorului, care se va putea observa de–a lungul întregului lanț agroalimentar și va contribui la atingerea obiectivelor globale privind reducerea risipei alimentare.

Ministrul a evidențiat că risipa alimentară este un factor generator de risipă a tuturor resurselor utilizate în producerea hranei: terenul arabil, apă, energie, materie primă, contribuind astfel la creșterea emisiilor de CO2 și a poluării.

În încheiere, ministrul și-a exprimat convingerea că această întâlnire va conduce la o implementare eficientă a prevederilor legislative și implicit la identificarea celor mai bune măsuri menite să combată
risipa alimentară, cu sprijinul expertizei și profesionalismului reprezentanților mediului academic, al institutelor de cercetare și al tuturor partenerilor implicați în acest demers.

Principalele teme abordate în cadrul conferinței au fost tratate pe parcursul a trei sesiuni de discuții. Astfel, în cadrul primei sesiuni s-a discutat despre facilități și constrângerile întâmpinate în implementarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 216/2016 privind diminuarea risipei alimentare, măsuri pentru combaterea acesteia și a efectelor estimate. În cadrul acestei sesiuni a susținut o prezentare Amelia Elena Rus, directorul general al Direcției Generale Politici în Industrie Alimentară.

Cea de-a doua sesiune a vizat teme precum: exemple de bune practici la nivel UE și internațional, modele interne de business-uri care au integrat reducerea risipei alimentare, responsabilități și beneficii, rolul operatorilor receptori în reducerea acestui fenomen, sfaturi practice pentru consumatori și beneficii la nivel de buget personal. Cea de-a treia sesiune a cuprins lansarea unei cărți despre o alimentație inteligentă și sustenabilă, precum și furnizarea de sfaturi și recomandări pentru o atitudine eco-responsabilă în alimentație.

Magazinele AGRO CHIM din Piteşti pun la dispoziţia clienţilor săi peste 1000 de produse

La AGRO CHIM totul este recomandat de unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu …