24 aprilie 2019
Home / Actualitate / După confirmarea scrapiei în mai multe județe, printre care și Argeș, vânzarea mieilor este monitorizată

După confirmarea scrapiei în mai multe județe, printre care și Argeș, vânzarea mieilor este monitorizată

După confirmarea scrapiei în mai multe județe, printre care și Argeș, vânzarea mieilor este monitorizată. În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure. La aceste acţiuni vor participa toţi medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA), dar şi a circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).

Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.

Fiecare DSVSA judeţeană a stabilit un program de lucru pentru perioada 01.04.2019 – 01.05.2019, în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Vânzarea mieilor, monitorizată

O boală ce afectează ovinele a fost confirmată pe teritoriul mai multor județe, inclusiv în Argeș. Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că este monitorizată circulația mieilor destinați sacrificării.

”Având în vedere confirmarea scrapiei în judetele AG, CS, CT, SB, TM, HD este monitorizată circulația pe teritoriul național a ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv a întregului traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar.

Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;

Transportul mieilor pentru tăiere să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA.

Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie. Activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează numai în perioada 15 – 28.04.2019, între orele 07.00-17.00”, precizează reprezentanții ANSVSA.

ITM Argeș, anunț important pentru autorizarea produselor fitosanitare

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Argeş revine cu următoarele informaţii referitoare la obligaţiile utilizatorilor de …

Privacy Preference Center