Fermierii au o bună imagine în rândul opiniei publice, mai ales în România. O confirmă un sondaj al Comisiei Europene. Cetăţenii obişnuiţi au fost întrebaţi dacă au auzit de noul PAC (Politica Agricolă Comună), ce cred ei despre înverzire, subvenţii, despre agricultură şi rolul ei. Au fost chestionaţi 27.000 de europeni, din care 1.000 din România.
Acum câţiva ani, când Franţa a trecut printr-o secetă teribilă, au fost destui care i-au acuzat pe fermierii francezi că risipesc apa pe câmp, când alţii nu au apă în piscine. La televiziune, mereu flămândă după senzaţional, subiectul a făcut rating, şi au fost timide vocile care le-au luat apărarea fermierilor. Semn că imaginea agricultorului în societate nu e tocmai bună.
La noi, românii sunt mai favorabili susţinerii financiare a fermierilor. 84% dintre cei întrebaţi cred că ajutoarele financiare pentru agricultură ar trebui să fie crescute. Acum cinci ani procentul celor favorabili unei astfel de idei era cu 22% mai mic. Restul europenilor sunt mai rezervaţi. Doar 45% dintre ei sunt de acord cu mărirea ajutorului financiar pentru fermieri.
57% dintre români cred că banii pe care Bruxellesul îi alocă agriculturii, adică 40% din bugetul european, sunt prea puţini. De remarcat că doar 29% dintre cetăţenii europeni cred acelaşi lucru. 41% dintre europeni consideră că sumele noului PAC sunt potrivite.
Vizavi de înverzire, cetăţeanul român are altă percepţie faţă de fermieri. 90% dintre cei întrebaţi sunt de acord cu înverzirea. Majoritatea (89%), consideră că priorităţile noului PAC sunt dezvoltarea economică din mediul rural şi crearea de locuri de muncă.
Românii întrebaţi cred că politicile pentru agricultură ar trebui, în primul rând, să asigure un bun standard de viaţă fermierilor (59%) şi să ajute la dezvoltarea mediului rural (56%). În mod surprinzător, mai puţini consideră că politicile ar trebui să asigure alimente de calitate, la preţuri bune, pentru consumatori (53%).
Foarte interesant a fost răspunsul la întrebarea: „Aţi auzit de ajutorul acordat fermierilor prin Politica Agricolă Comună?”. Doar 18% dintre români au spus că au auzit de PAC şi că ştiu şi detalii. 50% au spus că doar au auzit. Doar 30% au recunoscut că nu ştiu despre ce este vorba. Dintre europeni, doar 10% s-au lăudat că ştiu detalii despre PAC.