25 ianuarie 2022
Home / Actualitate / Chinezii vor să importe lucernă din România. Argeşul nu se află pe lista judeţelor care vor să exporte

Chinezii vor să importe lucernă din România. Argeşul nu se află pe lista judeţelor care vor să exporte

Pe 29 iunie, o delegaţie de experţi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ) din Republica Populară Chineză a ajuns în România pentru a deschide discuţii cu privire la importul de lucernă din România.

Achim Irimescu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dr. Mihai Ponea vicepreşedintele ANSVSA şi Doina Băiculescu – director general al Autorităţii Naţionale Fitosanitare (ANF) alături de experţi ai instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu, au fost cei ce i-au primit pe oaspeţii chinezi.

„Sper ca în cel mai scurt timp să reuşim să permitem importatorilor chinezi să preia din România produse de cea mai bună calitate şi să găsim cele mai bune soluţii pentru a intensifica schimburile comerciale dintre cele două părţi”, a afirmat ministrul Achim Irimescu în cadrul întâlnirii.

„Ne-am dori ca la finalul vizitei să agreăm lista de cerinţe şi condiţii obligatorii care vor fi incluse în protocolul în baza căruia va fi elaborat proiectul de certificat fitosanitar pentru lucernă destinată exportului în China şi, totodată, să derulăm discutarea celorlate subiecte aflate negociere în acelaşi ritm alert”, a declarat şi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Vizita experţilor chinezi este urmarea demersurilor întreprinse de ANSVSA, începând cu luna septembrie 2014, când a fost transmisă solicitarea oficială privind începerea negocierilor pentru exportul de lucernă furajeră.

În cadrul viziei au fost vizitate şi unităţi de producţie lucernă din judeţele Brăila, Olt, Teleorman şi Călăraşi, care şi-au manifestat interesul şi au aplicat pentru exportul de lucernă în Republica Populară Chineză.

Până în prezent România exportă în Republica Populară Chineză carne de porc, material seminal provenit de la bovine şi miere dar au fost demarate negocieri pentru exportul în Republica Populară Chineză de carne de oaie şi de pasăre, lapte şi produse lactate, porumb, venin de viperă.

START depunere cereri de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor

APIA informează că, până la data 31 ianuarie 2022 inclusiv, se depun cererile de plată …