29 martie 2024
Home / Afaceri de familie / Cea mai mare plantație de mure Thornfree se află la Leordeni. Producție record în acest an: 20 tone/ha

Cea mai mare plantație de mure Thornfree se află la Leordeni. Producție record în acest an: 20 tone/ha

Teodor Toader, primar al comunei Leordeni între 1996 şi 2000, cultivă din anul 2006 un soi de mure american, deţinând în prezent cea mai mare plantaţie din România – peste 6 hectare. Anul acesta, vremea a fost prielnică fructelor, iar fermierul argeșean preconizează o producție record de 15 – 20 tone la hectar. Secretul producției mari și al fructelor uriașe este datorat soiului folosit, după cum precizează chiar acesta. ”Eu sunt singurul în România care am adevăratul soi Thornfree, ținut de americani la mare secret. Doar eu m-am ținut de treabă. Mai sunt și alții care încearcă prin alte județe, însă pe suprafețe mult mai mici, iar recolta nu este spectaculoasă. Ce vedeți pe piață drept Thornfree e de fapt mur românesc fără spini. Un fruct ca acesta, de păcăleală, are 60% din mărimea murelor mele”, ne-a povestit fermierul argeșean.

mure5-(4)

Prima recoltare anul acesta a avut loc mai devreme, pe 6 iulie, din cauza încălzirii globale, după cum afirmă fermierul. Prețul unui kilogram de mure pe piața liberă rămâne același, ca și anul trecul, în jur de 10 lei pe kilogram, în condițiile în care, în supermarket, un kilogram din acest soi de mure se vinde la un preț și de trei ori mai mare. În această vară, 40 de oameni din comună vor culege manual murele de pe lăstari. ”Prima recoltă anul acesta a fost pe 6 iulie. Mai devreme decât anul trecut când am cules primele mure pe 12 iulie. Acest lucru se întâmplă datorită încălzirii globale. Am în jur de 40 de oameni la muncă, toți locuitori ai comunei. Dublu față de anul trecut deoarece și producția de anul acesta va fi mult mai mare, iar culesul, bineînțeles, se face manual. Am achiziționat și o mașină dotată cu frig pentru păstrarea și transportul fructelor în condiții bune. Am mai pus pe un hectar lăstari de mur pe care le-am ridicat pe șpalieri”, ne-a spus fermierul.

mure5-(5)

”Sunt singurul din țară care are certificare pentru multiplicare”

”Am vrut să extind plantația de mure, să mai cumpăr pământ de la vecini, însă oamenii nu au vrut să vândă. Am vecini aici care preferă să vândă străinilor, dar nu mie. Pentru că am cea mai mare plantație din țară, dar cantitatea de mure pe care o recoltez nu este suficientă pentru oferta pe care o primesc. Am calitate, dar nu cantitate. Am contracte cu supermarketuri precum Mega Image, căruia trebuie să îi dau marfă zilnic, dar și cu mulți alții. Vin mulți străini să cumpere, însă aceștia vor cantități mai și nu am de unde să le dau atâta. Am vândut butași și altora în țară și așa au apărut și alți producători. Avem în plan să ne unim pentru a putea avea o cantitate mult mai mare. Sunt singurul din țară care are certificare pentru multiplicare. Vând butași certificați și sunt foarte mulți străini interesați de acest aspect. În funcție de cantitatea pe care aceștia o cumpără le asigur și transportul, iar pe mulți i-am ajutat și la plantat”, ne-a povestit Teodor Toader.

În 2023 numărul fermierilor înscriși în programul Tomata este mai mare cu 20% față de anul trecut

La finalul perioadei de înscriere – 1 aprilie – aplicaseră pentru programul Tomata 22.295 de …