13 iulie 2020
Home / Actualitate / Carnea de oaie din România, în preferinţele iordanienilor!

Carnea de oaie din România, în preferinţele iordanienilor!

Carnea de oaie din România ocupă locul doi în preferințele populației iordaniene după cea din rasele locale. Efectivele de ovine din România la 30 iunie înregistrau 15.104.691 capete, iar cele de caprine, 2.108.042 capete. Potrivit declaraţiei ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, România a evoluat foarte bine în ultimii ani şi dispune de calitatea căutată de ţările arabe. România este principalul exportator de oi pe piaţa iordaniană, iar Iordania exportă legume şi fructe pe piaţa românească şi se doreşte consolidarea acestor activităţi, fapt pentru care se acordă o importanţă deosebită relaţiei dintre cele două ţări, din punct de vedere al agriculturii. Astfel, la invitaţia ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în luna august, ministrul Agriculturii din Regatul Hasemit al Iordaniei, Dr. Rida A. Shibli, a venit în România alături de secretarul general pentru resurse zootehnice din Iordania, dr. Munther Al Refai. În cadrul vizitei, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a afirmat: „În sectorul creşterii ovinelor, la rasele de carne şi lapte, România a evoluat foarte bine în ultimii ani şi dispune de calitatea căutată de ţările arabe. Îmi doresc să reuşim să ducem la export cât mai mult, acesta fiind unul dintre obiectivele propuse pentru mandatul de ministru – deschiderea de noi pieţe. Tocmai de aceea, sperăm prin vizita ministrului Agriculturii din Regatul Hasemit al Iordaniei să punem în contact direct producătorii şi importatorii, reuşind să creştem astfel eficienţa din punct de vedere al producătorului”.
România este principalul exportator de oi pe piaţa iordaniană, iar autorităţile sanitar veterinare din România şi Iordania au agreat modelele de certificate pentru ovinele, caprinele, bovinele vii destinate sacrificării. O solutie pentru a nu mai exista sincope în livrarea de animale vii în Iordania o reprezintă zonarea, care să asigure izolarea unor eventuale noi focare, dar să lase liberă comercializarea animalelor vii din zonele neafectate; în acest fel se va evita blocarea totală a exportului de animale vii spre Iordania, consecinţă a prezentei focarelor de “Limba Albastră”. Dacă activitatea de zonare demarată de partea română va fi în concordanţă cu normele OIE, Iordania nu va mai bloca importurile de animale vii din România.

Grâul, ovinele şi caprinele – pricipalele produse exportate în Iordania

În vederea creşterii exportului de ovine şi caprine în ţări terţe, România implementează un program de creştere a rezistenţei ovinelor la scrapie care constă în testarea berbecilor şi mioarelor în vederea identificării animalelor rezistente la scrapie şi eliminarea celor susceptibile. După primele cinci luni din anul 2016 exporturile României către Iordania totalizează peste 550.000 capete şi reprezintă 14,6% din exporturile către ţări terţe (TT) şi 5,8% din exporturile totale (UE şi TT) de produse agroalimentare ale României. Principalele produse exportate în Iordania în anul 2016 sunt: grâu, animale vii (ovine, caprine, bovine), carne (ovine, caprine, bovine), produse de brutărie, fructe proaspete (mere, pere, gutui). Nu se înregistrează export de carne de pasăre în primele cinci luni ale anului 2016. Exportul de animale vii din speciile ovine şi caprine şi exportul de carne de animale din speciile ovine şi caprine, proaspată, refrigerată sau congelată se păstrează într-un ritm relativ constant. Prin urmare, exportul de ovine vii, în baza unor acorduri de liber schimb în Iordania, dar şi pe pieţele Irakului, Siriei, Arabiei Saudite, Palestinei, Egiptului, Turciei, poate fi realizat prin proiectul „Mohammedia”. Prin participarea României la acest proiect se oferă posibilitatea de a fi promovate diferite rase de animale. Pentru a funcţiona cu succes acest proiect, toate părţile implicate trebuie să dea dovadă de responsabilitate, “credibilitatea” fiind esenţială în a deveni şi rămâne parteneri ai proiectului. Autorităţile sanitar veterinare au un rol esenţial întrucât apariţia unei epidemii generate de o anumită ţară furnizoare va afecta întreg proiectul.
În cadrul acestei zone libere se propune livrarea de animale vii direct de către exportatorii români, care vor plăti cheltuielile aferente pentru a-şi prezenta marfa în faţa potenţialilor cumpărători, sau prin alte firme care vor cumpăra animalele de la români şi le vor prezenta ei în fermele de carantină din cadrul proiectului.

Deficitul României în comerțul cu produse agro-alimentare a scăzut

Deficitul României în comerțul cu produse agro-alimentare a scăzut cu 9% în primul trimestru din …