29 martie 2024
Home / Afaceri de familie / Au lăsat joburi bine plătite la o multinaţională în Bucureşti, ca să producă gemuri la ceaun în Costeşti

Au lăsat joburi bine plătite la o multinaţională în Bucureşti, ca să producă gemuri la ceaun în Costeşti

Dorinţa de a avea propria lor afacere i-a convins pe doi tineri, pe Mihai Zaharia şi logodnica sa, Alexandra Răpăilă, să lase două joburi foarte bine plătite într-o multinaţională în Bucureşti şi să se mute la Costeşti.

„La început, a fost ca o joacă, o încercare, şi mi-am zis: „de ce nu ne-am putea deschide propria afacere?”. Nu vă ascund faptul că visam noaptea numai la ce să fac pentru mine, ce să încep, cum, când şi alte frământări de genul asta”, ne-a spus Mihai.

Livada lăsată moştenire de părinţi l-a convins însă pe Mihai Zaharia să dea Bucureştiul pe Costeşti. „În urmă cu doi ani, am mers la Costeşti şi nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că pomii din livada lăsată moştenire de părinţi, neîngrijiţi de câţiva ani de zile, încă rodesc, iar fructele sunt numai bune de dulceaţă şi gem. Aşa că ne-am decis să deschidem propria făbricuţă, pe care am denumit-o „Bunicel”, un nume de impact, zic eu, pe care nu îl uiţi uşor.

Am început să facem dulceaţă şi gem la ceaun. Nu a fost ceva planificat. Am adunat nucile verzi din livadă, am pus mâna pe cuţite şi am început să curăţăm. Apoi dulceaţă de vişine şi tot aşa“, ne-a mai spus Mihai.

Reţete vechi şi combinaţii între diferite fructe

Şi, pentru ca afacerea să aibă succes, cei doi tineri s-au documentat bine înainte de a porni la drum. „Am căutat la Biblioteca Naţională reţete tradiţionale, pentru că am vrut să mergem pe două direcţii: cea tradiţională şi cea inovatoare. Am găsit o carte veche de 70 de ani cu reţete de dulceţuri româneşti şi ne-am inspirat de acolo. A doua metodă, cea inovatoare, reprezintă reţete de dulceaţă şi gem inventate de noi. Pur şi simplu combinăm diferite fructe şi iese ceva unic, care nu mai există pe piaţă. Avem dulceaţă de pepene galben cu mere şi scorţişoară sau de dovleac cu mere şi stafide. Acum vrem să facem o altă reţetă deosebită, pe care v-o dezvălui dumneavoastră: un gem de piersici cu corcoduşe şi cardamom, un condiment indian. Neaşteptat, pe lângă reţetele tradiţionale, şi acestea au foarte mare succes. Dulceaţa şi gemul pe care le producem în curte, la tuci, pe foc de lemne sunt preparate doar din fructele pe care le avem în livada proprie, de peste 1.200 de metri pătraţi, singurul fruct pe care l-am cumpărat din piaţa locală în acest an fiind pepenele”, ne-a mărturisit tânărul întreprinzător.

Producţia de anul trecut, 1.200 de borcane de dulceaţă şi gem, s-a vândut ca pâinea caldă

Anul trecut, fabrica „Bunicel” a realizat o producţie de 1.200 de borcane de dulceaţă şi gem, care s-a vândut imediat, aşa că în acest an cantitatea produsă va fi una mult mai mare. „Strategia noastră a fost să vindem mai întâi ce aveam şi, dacă reuşim şi avem feedback bun, să continuăm şi anul acesta. Pentru că am vândut totul din producţia de anul trecut, vara aceasta am făcut deja în jur de 1.500 de borcane de gemuri şi dulceţuri, iar în toamnă preconizez că vom face undeva la 2.000. Vindem în toată ţara prin magazinul nostru online „Bunicel.ro“. Avem foarte mulţi clienţi din Capitală, dar şi din străinătate – turişti din Israel, Franţa, care au dorit să încerce produsele noastre tradiţionale.

Profitul, pentru început nu este unul spectaculos: să spunem că ne-am scos banii pe care i-am investit şi puţin peste. Noi am avut la început undeva la 2.000 de euro investiţii şi totalul cred că nu sare de 5.000 de euro într-un an şi jumătate de activitate. Momentan, nu urmărim un mare profit, trebuie să ne axăm pe dezvoltarea producţiei pentru a avea şi mai mare succes. De aceea, ne dorim să ne extindem livada şi să susţinem şi comunitatea de aici, din Costeşti, adică să cumpărăm şi de la vecini, care au livezi cu pomi fructiferi la fel de frumoase ca şi a noastră. În privinţa preţurilor, un borcan de dulceaţă de vişine îl vindem cu 15 lei, în timp ce unul de nuci verzi, cu 17 lei. Am făcut totul cu mare seriozitate şi suntem atenţi la partea de igienă şi la reţete. Ne dorim ca, în curând, să atestăm ca produse tradiţionale româneşti dulceaţa de nuci verzi şi cea de vişine produse de noi”, a spus tânărul care a dovedit că, „dacă vrei, poţi”. www.bunicel.ro

În 2023 numărul fermierilor înscriși în programul Tomata este mai mare cu 20% față de anul trecut

La finalul perioadei de înscriere – 1 aprilie – aplicaseră pentru programul Tomata 22.295 de …