16 aprilie 2024
Home / Afaceri de familie / „Andaluz”, un minunat centru de echitaţie, locul ideal pentru petrecerea unor clipe de vis alături de caii de rasă

„Andaluz”, un minunat centru de echitaţie, locul ideal pentru petrecerea unor clipe de vis alături de caii de rasă

La început a fost doar pasiunea pentru cai… Şi Vanda şi Sasha, plus Rick, superbi cai andalusieni, pur sânge spanioli. Apoi au venit Alonso, Galileo, Gento, Evento, Aron, şi ei tot andalusieni, şi colegii lor Frisieni olandezi. Apoi a început munca, s-a adăugat dorinţa de a realiza ceva special şi visul de a crea un loc unde şi alţii să se poată bucura de natură şi de comuniunea cu animalele, de fericirea de a te simţi liber de griji. Şi au mai apărut şi Azur şi Anis, poneii Hasingeri… Iar apoi Amadeus şi Bella, alţi doi ponei Shetland pitici. Şi aşa a luat naştere „Andaluz”, unul dintre cele mai moderne, serioase, frumoase şi de bun-gust centre de echitaţie nu doar din Argeş, ci şi din ţară.

Iar dorinţa iniţială a lui Lucian Nicula, şi a fiicelor sale, Oana Carmina şi Adelina, de a avea fiecare câte un căluţ pe care să îl încalece pentru câte o plimbare în natură, a ajuns să “molipsească” de pasiunea echitaţiei sute de argeşeni.

Centrul de echitaţie “Andaluz”, un punct de atracţie pentru petrecerea timpului liber al multor copii

Situat în mijlocul unui peisaj superb, la doar o azvârlitură de băţ de Piteşti, în satul Ciocănăi, comuna Moşoaia, Centrul de echitaţie “Andaluz” a devenit repede un punct de atracţie pentru petrecerea timpului liber al multor copii. Mulţi dintre ei s-au îndrăgostit pur şi simplu de cai şi deja se visează buni călăreţi şi staruri în echitaţie. Practic, cei mici sunt în stare să vină dimineaţa şi să mai plece seara, bucuroşi că sunt lăsaţi să dea de mâncare la cai sau să ajute la curăţenia grajdurilor şi îngrijirea animalelor.

Pentru că au găsit aici ceea ce nu găseşti în multe alte locuri: oameni deosebiţi, condiţii de cel mai înalt nivel pentru a practica un sport nobil, linişte şi echilibru, posibilitatea de a-şi clădi şi ei un vis al lor! Au văzut pasiunea cu care familia Nicula a construit acest loc şi seriozitatea cu care, din aproape în aproape, s-a ridicat ceva deosebit. Şi vor să le urmeze exemplul. Sau măcar doar să vină aici, să se încarce de energia pozitivă şi fericirea pe care acesta le emană.

Iar cei ce doar iubesc, pur şi simplu, caii, pot ieşi la o plimbare în pădure în zilele de vară călduroase sau pot face o plimbare cu trăsura. Iar, mai nou, miresele pot să îşi realizeze un inedit album de amintiri din ziua căsătoriei alături de superbii cai de rasă.

Tabere de echitaţie pentru copii din toată ţara la Andaluz

În cei doi ani de când au deschis porţile şi pentru vizitatori, încurajaţi de răspunsul acestora, visul familiei Nicula s-a transformat… Într-un vis şi mai mare! „Tatăl meu a ridicat acest loc cu propriile mâini, după propriile planuri… Nu e bârnă pe care să nu fi pus mâna! El a gândit de la grajduri şi până la ultima construcţie din curte. Am început din dorinţa de a avea fiecare câte un cal şi acum am ajuns să avem 13! Primii au fost Evento, favoritul tatălui meu, şi Gento, aduşi din Spania. Sunt pur-sânge spaniol, dresaţi deja, pregătiţi pentru competiţie. Ştiu să facă absolut toate programele cerute în concursurile de profil. Apoi am cumpărat din ţară Frisienii olandezi, iar pentru că au început să ne treacă pragul foarte mulţi copii, am mărit familia şi cu poneii! Tot pentru că văd că avem mare priză la cei mici îmi doresc să realizăm aici tabere de echitaţie pentru copii din toată ţara. Ţin minte că, în copilărie eu îmi doream din suflet să plec prin ţară, să văd locuri noi, să fac lucruri deosebite… Vrem şi să participăm şi la concursuri, dar asta, poate, la anul. Avem printre fetiţele care s-au îndrăgostit de echitaţie şi câteva care ar putea face performanţă. Dar totul, pas cu pas! Aşa am reuşit să realizăm tot ce avem acum. Pas cu pas… Nu ne grăbim, vrem să fie ceva serios şi bine făcut! Chiar dacă nu vom recupera foarte curând, poate niciodată, investiţiile făcute”, spune Oana Nicula, cea care se ocupă îndeaproape de bunul mers al „Andaluz”-ului.

Medicaţie şi îngrijire specială

În ce priveşte întreţinerea cailor aceasta nu este uşoară şi nici ieftină. „Au nevoie de îngrijire medicală, şi nu găseşti prea mulţi veterinari specializaţi, de antrenori pasionaţi şi pricepuţi, şi nici aceştia nu sunt disponibili prea uşor… De altfel, cu oamenii ne-a fost cel mai greu de când am pus centrul pe picioare, pentru că oamenii de calitate sunt greu de găsit. Şi nici îngrijirea în sine nu e simplu de făcut. Fiecare cal trebuie curăţat, de la coamă şi până la copite, în fiecare zi! Trebuie spălaţi, periaţi, ţesălaţi, descurcată coama, curăţate copitele… Au şampoane şi tot felul de balsamuri speciale, pături pentru timp rece. Plus mâncarea şi medicaţia”, mai spune Oana.

Cu toate acestea, pasiunea lor nu doar că nu păleşte, dimpotrivă, se aplifică cu fiecare clipă şi capătă noi dimensiuni. Aşa cum li se întâmplă tuturor celor ce trec pragul de la „Andaluz” şi ajung să cunoască minunaţii căluţi de aici.

În 2023 numărul fermierilor înscriși în programul Tomata este mai mare cu 20% față de anul trecut

La finalul perioadei de înscriere – 1 aprilie – aplicaseră pentru programul Tomata 22.295 de …