6 august 2020
Home / Actualitate / Alertă: Pesta porcină, confirmată pe teritoriul României

Alertă: Pesta porcină, confirmată pe teritoriul României

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat, luni, prezenţa pestei porcine africane (PPA) în patru gospodării private din satele Ceatalchioi şi Sălceni, comuna Ceatalchioi din Delta Dunării, în judeţul Tulcea. Confirmarea a fost făcută de directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.

Conform Planului de contingenţă al României pentru PPA, medicii veterinari urmează să treacă la sacrificarea tuturor suinelor din exploataţiile de contact din cele două localităţi, dacă acestea există, şi monitorizează efectivele de porcine din comunităţile aflate la o distanţă de până la 10 kilometri de cele două focare.

Măsurile din planul amintit interzic totodată mişcarea animalelor din zona respectivă.

Pesta porcină africană este, potrivit DSVSA, o boală a suinelor domestice şi sălbatice care nu poate fi prevenită prin vaccinări şi care produce mari pagube socio-economice. Pesta porcină africană a fost confirmată anul trecut în România pentru prima dată într-o gospodărie particulară de la periferia municipiului Satu-Mare.

Ministrul Agriculturii a anunţat acordarea de despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă

Producția medie la grâu în acest an este de 2,9 tone la hectar, în scădere …