13 iulie 2020
Home / Curiozităţi / AGRICULTURA ŞI TINERII. Ce poţi face cu 15.000 de euro. O investiţie de viitor: podgoria de struguri de masă

AGRICULTURA ŞI TINERII. Ce poţi face cu 15.000 de euro. O investiţie de viitor: podgoria de struguri de masă

Agricultura, ca ramură de bază pentru asigurarea hranei unei populaţii care va ajunge la nivel global, în 2050, la peste 10 miliarde de suflete, se confruntă cu o problemă majoră: îmbătrânirea fermierilor.

Studiile arată că în Europa, SUA, dar şi Africa fermierii activi au peste 60 de ani. Ce este de făcut în această situaţie? Răspunsul este unanim: atragerea tinerilor în agricultură.

Cum şi prin ce metode se poate face acest lucru diferă de la ţară la ţară şi depinde foarte mult de nivelul de dezvoltare al ţării respective. Ţările bogate au programe bine puse la punct prin care acordă diferite facilităţi pentru atragerea tinerilor în mediul rural. În ţările în curs de dezvoltare programele sunt abia la început de drum şi destul de firave. În ţările sărace cum sunt cele din Africa unde agricultura încă se face cu sapa, tinerii nu au niciun interes să rămână în agricultură mai ales acum, în era telefoniei mobile şi a internetului, când au acces la informaţie şi văd cum se face agricultura modernă în ţările bogate. Aici singura măsură este abolirea agriculturii cu sapa, spunea un oficial dintr-o ţară africană.

În Europa s-a discutat şi s-au făcut multe pentru ca mediul rural să semene cu mediul urban, s-au introdus canalizarea, apă curentă, electricitate la sate, s-au modernizat drumurile. Dar, cu toate acestea, tinerii din Franţa sau Germania, spre exemplu, iau cu asalt marile oraşe lăsând în urmă fermele, nemulţumiţi de munca grea şi veniturile mici care nu ţin pasul cu veniturile tinerilor din mediul urban.

Totuşi agricultura nu este abandonată de cei care pleacă la oraşe, unii continuând această activitate în mediul urban sau preurban. Au apărut foarte multe ferme în jurul marilor oraşe dar acestea nu vor fi în stare să asigure cu hrană populaţia.

Dezvoltarea fermelor mici în jurul marilor oraşe, în raza a 50 km, este una dintre măsurile ce se impun, iar statele ar trebui să se implice mai mult în sectorul agricol şi nu lăsat liber să se conducă după principiile economice, pentru că în condiţiile climatice actuale se pot întâmpla multe şi se poate ajunge la foamete aşa cum se întâmplă acum în Venezuela.

Guvernele trebuie să mărească stocurile de cereale şi alte produse alimentare la cel puţin 3 ani. Prin intervenţia Guvernelor în agricultură se pot stabili programe de dezvoltare rurală susţinere a tinerilor care vor să se întoarcă la ţară.

În România fermele de subzistenţă (mici) primesc de anul acesta 15.000 de euro. Este un pas, dar ce poţi să faci cu 15.000 de euro dacă nu ai o piaţă de desfacere, sisteme de preluare a producţiei realizate?

Să luăm exemplu ce poţi face cu 15.000 de euro. Menţionăm că se adresează celor care au deja o mică exploataţie până în 3 hectare şi nu tinerilor din mediul urban care vor să se instaleze în mediul rural.

Cele mai bune investiţii sunt în sectorul horticol. De exemplu: culturi de mure, zmeur, afin, căpşun, culturi de legume în sere – solarii şi câmp etc.

Ca să fi sigur că nu iroseşti ajutorul trebuie să faci un studiu de piaţă să vezi unde şi cui vei vinde producţia realizată. Trebuie să analizezi concurenţii din zona în care eşti. Dacă eşti într-o zonă cu mulţi cultivatori de căpşuni este posibil să nu ai desfacere pe când dacă este lângă un orăşel unde sunteţi puţini producători de căpşuni, şansa de a vinde la un preţ profitabil este mult mai mare.

Apoi, trebuie să alegi soiurile care se pretează în zonă, în funcţie de analizele de sol făcute de oficiul de Pedologie.

Dar să revenim la ce poţi face cu 15.000 de euro. Poţi să înfiinţezi 1 ha de struguri de masă. Pentru 1 ha de struguri de masă sunt necesari: 4.545 de butaşi x 1 euro = 4.545 euro, sistem de susţinere = 2.000 euro, lucrări de înfiinţare = 4.000 euro, lucrări de întreţinere din anul I-V = 4.000 euro, alte cheltuieli = 1.000 euro.

Dacă plantarea este bine întreţinută, intră pe rod din anul III, dar în plină producţie din anul V, investiţia are o durată lungă de viaţă de 60-70 de ani.

Trebuie însă să aveţi şi partea voastră de contribuţie ca să duceţi la capăt un astfel de proiect. Strugurii de masă sunt foarte deficitari în România făcându-se importuri masive din Italia, Grecia, Turcia.
1 ha de struguri de masă poate produce între 20-60 de tone / ha în funcţie de soi.
Se pot cultiva soiuri de la timpurii până la târzii, pentru o valorificare eşalonată astfel încât să nu fiţi sufocaţi cu desfacerea şi să fiţi puşi în situaţia să scădeţi preţul şi să nu mai fiţi rentabili.
Acesta este un exemplu prin care tinerii pot să facă o afacere în mediul rural.

Un sfat vă dau, din experienţa mea de 26 de ani, nu vă întindeţi mai mult de cât puteţi duce, adică puneţi exact cât vindeţi în zona dumneavoastră pentru că pot apărea probleme cu desfacerea producţiei.
Nu ştiu cât de cuprinzător am fost dar atât vă pot spune: agricultura este ramura care vă poate da satisfacţii. Aşa că vă dau un sfat: TINERI RĂMÂNEŢI LA ŢARĂ, TINERI DIN MEDIUL URBAN, AVEŢI O ŞANSĂ LA ŢARĂ!

Inginer horticol GHEORGHE LAZĂR, Costeşti

Mierea românească, un antibiotic mai puternic decât mierea de Manuka, arată un studiu realizat în România și Elveția

Mierea românească este un antibiotic chiar mai puternic decât mierea Manuka, produsă în Noua Zeelandă …