3 iunie 2020
Home / Actualitate / Adrian Oros: Unele cooperative s-au inființat doar pentru a lua bani pe anumite măsuri

Adrian Oros: Unele cooperative s-au inființat doar pentru a lua bani pe anumite măsuri

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat, pentru Fermier în România, că unele cooperative s-au înființat doar pentru a fi luați bani pe anumite măsuri, iar ulterior să se desființeze și foștii membrii să rămână cu bunurile achiziționate. În acest sens, exista o inițiativă de modificare a legii în Parlament potrivit căreia cei care au format o cooperativă ar fi putut păstra în folosință bunurile acesteia, după desființare.

„€Exista un proiect de modificare a legii care prevedea că toate activele cumpărate pe perioada funcționării cooperativei, dacă dispare cooperativa pot rămâne în utilizarea celor care au făcut parte din cooperativă. ” Asta e o șmecherie ieftină și sper că, colegii mei din Parlament au oprit această modificare. Cum adică? Tu intri în cooperativă nu ca să faci o cooperativă să rămâi pe piață, să devii competitiv, să vinzi marfa, tu intri doar ca să ai niște avantaje fată de ceilalți care sunt pe piață după care cooperativa se desființează. Rostul cooperativelor este de a rămâne. Cele care sunt deja pe piață funcționează și au demonstrat că chiar pot funcționa, pentru că au niște facilități fiscale” a declarat Adrian Oros, pentru Fermier în România.

Ultima modificare a Legii cooperativelor a fost operată chiar anul acesta și clarifică faptul că măsurile fiscale prevăzute prin Legea cooperativelor agricole constituie facilități fiscale acordate prin derogare de la prevederile Codului Fiscal. O altă noutate e reprezentată de modalitatea de aplicare a scutirii de 5 ani de la plata impozitului pe profit pentru cooperativele agricole eligibile. Mai exact, vor putea beneficia de această măsură nu doar cooperativele nou-înființate pentru primii 5 ani de activitate (cum se înțelegea înainte de adoptarea Legii 21/2019), ci și cooperativele agricole deja existente pentru o perioadă de 5 ani, începând cu luna următoare intrării în vigoare a legii.

Sursa: fermierinromania.ro.

Magazinele AGRO CHIM din Piteşti pun la dispoziţia clienţilor săi peste 1000 de produse

La AGRO CHIM totul este recomandat de unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu …